Radnu snagu u 2023. činilo 1,377 miliona osoba u Bosni i Hercegovini

.

U Bosni i Hercegovini, kao i u mnogim drugim zemljama, praćenje stanja na tržištu rada ključno je za razumijevanje socioekonomskih trendova i planiranje budućih politika zapošljavanja. Prema podacima iz Ankete o radnoj snazi za 2023. godinu, koje je pripremila Agencija za statistiku BiH, evidentiran je određeni napredak i promjene u ovom sektoru.

Ukupna radna snaga u zemlji iznosila je 1,377 miliona osoba, od kojih je 1,196 miliona (ili 86,8 posto) bilo zaposleno. Ovi podaci pokazuju rast od 2,9 posto u broju zaposlenih u odnosu na prethodnu godinu. Paralelno s tim, broj nezaposlenih osoba smanjio se za 14,1 posto, što predstavlja ohrabrujući trend smanjenja nezaposlenosti.

Kada je u pitanju starosna struktura radne snage, većina (66,0 posto) činila je grupa osoba u dobi od 25 do 49 godina, dok je 26,1 posto pripadalo skupini od 50 do 64 godine. Zanimljivo je primijetiti da su osobe mlađe od 24 godine činile samo 6,7 posto radne snage, što ukazuje na potrebu za jačanjem programa zapošljavanja mladih.

 

Što se tiče spolne raznolikosti, muškarci su činili većinu radne snage (61,0 posto), dok su žene činile 39,0 posto. Međutim, značajan dio žena (62,4 posto) bio je izvan radne snage.

 

Obrazovna struktura radne snage također je bila značajna, pri čemu je većina osoba (69,2 posto) imala završenu srednju školu i specijalizaciju. Međutim, postotak osoba sa završenom višom ili visokom školom bio je značajan (21,5 posto), što ukazuje na potrebu za daljnjim ulaganjem u visoko obrazovanje i stručno usavršavanje.

Kada je riječ o traženju posla, oko 57,9 posto nezaposlenih osoba tražilo je posao dvije godine i duže, što upućuje na izazove dugotrajne nezaposlenosti s kojima se suočava dio populacije.