Radončić u Mostaru: U oktobru nisu izbori već referendum, Evropa ili kolonija

Neće moći Mostar na dvoje, a Bosna na troje, kazao je večeras predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić tokom svog obraćanja na unutarstranačkom savjetovanju SBB-a u mostarskom Narodnom pozorištu.

Radončić je kazao da se Bosna i Hercegovina ne nalazi pred običnim izborima, već da u oktobru dolazi referendum.

"Referendum je to na kojem će narod da odlučuje da li ćemo biti dio evropske porodice ili ćemo postati nečija kolonija. Podvucimo crtu gdje su u Bošnjaci danas, s jednim vazalskim odnosom s diktatorom koji je odavde sat i po vremena letom. Nemamo unutrašnje odnose, regionalne, nemamo odnose s Briselom, Sjedinjenim državama, kako smo imali poslije rata i kako to zaslužujemo kao najveća žrtva višestruke agresije. SBB će to promijeniti", izjavio je Radončić.

Kazao je da želi graditi modernu evropsku državu, jer su Bošnjaci takav narod i to su pokazali i u najtežim historijski okolnostima.

"Nismo dali 200 hiljada šehida da bi bili nečiji vazali, da bi uništili bošnjački politički faktor i dalje išli u sunovrat. Želimo napraviti vladu nacionalnog spasa i ako mi građani daju povjerenje neće se desiti da devet puta idem u Ankaru i Istanbul, a jednom u Brisel, biće obratno. Da smo stalno išli u Brisel, danas bismo imali Pelješki tunel, a ne most. Moglo se izlobirati, ne na štetu Hrvata, ali u našu korist", dodao je.

Kazao je da će SBB razviti BiH, da lako može dobiti deset milijardi eura, da je ministar Jusko već obezbijedio dvije i po. SBB ima podršku zapada, da je SBB jedini imao konvenciju na koju je došao Wigemark, da u politici ništa nije slučajno.

"Prihvatio sam kandidaturu jer kao Bošnjak nisam bio sretan kad sam vidio ko su ostali kandidati. Ljudi s dvadeset godina na budžetu, bez neprospavenih noći i iskustva kako radniku obezbijediti plaću. Shvatio sam da ja moram ponuditi sebe svom narodu. U vrijeme globalnih svjetskih ekonomskih previranja treba doći predsjednik koji razumije ekonomiju i zna šta je završni račun", izjavio je Radončić.

Optužio je SDA za izdaju Mostara, predaju pozicije gradonačelnika HDZ-u, a danas se radi zamjena teza i optužuje SBB da je u dobrim odnosima s Čovićem i HDZ-om. 

"Mostar nije zaslužio da se s jedne strane gradi stolni grad, a s druge strane prćija jer Sarajevo neće da pomogne ljudima čije glasove hoće. Mi ćemo pomoći Mostaru", kazao je na kraju Radončić, kazavši da želi ubjedljivu pobjedu.

Na skupu su govorili i gradski i kantonalni lideri SBB-a Anel Kljako, Osman Macić i Faruk Ćupina, a prije savjetovanja na mostarskim Šehitlucima delegacija je položila cvijeće i proučila Fatihu.