Radovi u vrtu u junu

.
Ako su početkom ljeta u vrtu radovi u punom jeku, onda će se u vrtu juni možda činiti kao vrlo miran mjesec. Ali nije tako. Iako je masovno cvjetanje završilo, proljetna obrezivanje i obrada biljaka od štetočina već je odavno, prerano je za vrtlara odmarati se na lovorikama i čekati žetvu!

Bez obzira na to koliko bi želio mirno promatrati kako se plodovi sipaju, a mladi rast uzdiže iznad krošnji, nema trenutka praznog odmora.

 

U junu dolazi vrijeme:

 

 

 

borba protiv insekata koji se aktiviraju ljeti i uobičajenih biljnih bolesti;

zalijevanje i dorada voćnih kultura;

reznice grmlja i drveća da bi se dobio jesenji sadni materijal.

Pažnja ljetnih stanovnika potrebna je u proljetnim cijepljenjima, kao i biljkama koje su patile od izdajničkih mrazeva. Jedna od bobica koju su Rusi najviše voljeli, jagoda u junu cvjeta, daje plodove i daje brkove. Treba joj i dosta njege.

 

Njega voćaka i grmlja u junu

Kada se otvori sve lišće i padnu cvjetovi, na koštunjavim plodovima, bolje nego u rano proljeće, vide se suhe grane. Oni bi se, bez čekanja jeseni i bez izazivanja množenja štetočina, morali ukloniti u živo drvo. Jako pogođene grane se režu “na obruču”. Nakon sanitarne obrezivanja mjesta posjekotina i posjekotina tretiraju se vrtnom var.

 

Već ljeti vruće sunce brzo suši zemlju. Kako bi u drugoj polovici ljeta i jeseni, vrt ljetni stanovnik osigurao žetvu, drveće i grmlje iz prvih dana juna treba redovito i obilno zalijevati. Ukupno se tokom vegetacijske sezone navodnjavanje uređuje najmanje 4 puta, tokom vrućih sušnih razdoblja i na pjeskovitim tlima potreba za vlagom uveliko raste.

 

U zavisnosti od tla, pod voćkama se na kvadratni metar sipa od 4 do 7 kanti vode. To vam omogućuje da potpuno navlažite korijenski sistem, koji se pojavljuje kod različitih vrsta na dubini od 20 do 80 cm.

Voćne grmlje koje brže reagiraju na deficit vlage zalijevamo dva puta u junu:

 

prvih dana u mjesecu, kada započne rast jajnika i biljke daju svijetlo zeleni rast;

nakon 2-3 nedelje, tokom bojenja plodova i njihovog intenzivnog punjenja.

U isto vrijeme, ne smijemo zaboraviti korenje blizu stabljikih krugova. Toplina i voda potiču mnoge korove, borba protiv kojih se u vrtu nalazi važan je dio posla u junu. Uklanjanje neželjenih gostiju i labavljenje tla kombiniraju se s gnojidbom dušičnim i kalijevim gnojivima. Nakon cvatnje dobro je koristiti:

 

infuzija 1 dijela gnoja na 10 dijelova vode;

rastvor sa 1 litre ptičjeg izmeta u 20 litara vode.

Razmnožavanje voćnih kultura reznicama u junu

Rad u junu bio je usmjeren ne samo na berbu ove godine, već i na postavljanje buduće bašte.

Sadni materijal iz grmlja s niskim granama može se dobiti pomoću slojeva. Da biste to učinili, snažni izdanci se naginju i učvršćuju u labavo tlo. Kako bi se ubrzao proces stvaranja korijena na mjestu praha na korti, napravljeno je nekoliko poprečnih ureza. U junu vrtlar treba da očvrsne mjesta za ukorjenjivanje, korov, zalije i olabavi tlo.

 

Za voćke i obraste usjeve pogodnije je koristiti zelene reznice sa 4-5 zdravih pupoljaka. Sadni materijal tretiran stimulansom korijena dodaje se kap po kap u stakleniku. Za ukorjenjivanje je bolje uzeti oprani riječni pijesak pomiješan sa tresetom.

 

Na povišenoj temperaturi i vlažnosti, ali ne na direktnom suncu, nakon 1,5-2 mjeseca reznice klijaju i spremne su za sadnju na stalno mjesto ili cijepljene.

 

Prve junske bobice

Lipanj je vrijeme cvjetanja, plodonošenja i razmnožavanja voljenih mnogih vrtnih jagoda, koprive i rane maline. Da bi biljke dale izdašan usjev, moraju im se osigurati vlaga i hranjiva zaštita od štetočina i bolesti.

 

Ispod grmlja jagode se šire mahunom ili zamjenskim materijalom; da bi se dobila velika berba, obrezuju se brkovi sa kćerkicama i mogu se koristiti za sadnju nove plantaže.

Pored toga, u junu je potrebno tretirati vrt od štetočina, među kojima nisu samo one koje kvare dugo očekivane jabuke, šljive i kruške, nego i ne manje opasne lisne uši, privlačeći mrav u vrt, sve vrste listića. Jabuke i kruške, posebno po hladnom, vlažnom vremenu, liječe se od bora i gljivičnih bolesti.