Raguž: Čović je godišnjicu HVO-a u Mostaru zloupotrijebio u političke svrhe

.
Način jučerašnjeg obilježavanja 30. godišnjice Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u Mostaru na čijoj je svečanost i učestvovao i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, uz brojne reakcije političkog establišmenta u BiH, oštro je osudila i Hrvatska republikanska stranka (HRS).

 

Predsjednik HRS-a Slaven Raguž kaže da godišnjica HVO-a u Mostaru nikako nije smjela biti zloupotrijebljena u političke svrhe, a da je upravo to uradio lider HDZ-a i HNS-a Dragan Čović.

Ističe kako je zbog činjenice da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikovao heroje HVO-a Petra Zeleniku, Đuru Matuzovića, Filipa Filipovića i Ivana Tanjića, a posthumno Ivu Lozančića, da je bila obveza suzdržati se od bilo kakvog javnog istupanja po pitanju godišnjice HVO-a u Mostaru, koja je počela postrojavanjem 1. pješačke gardijske pukovnije OS BiH, a završila svečanošću u Kosači.

"S pravom bi se to moglo tumačiti kao zloupotreba u političke svrhe i okaljalo bi ogromnu stvar koju je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović učinio Hrvatima u BiH", kaže Raguž.

Međutim, kako naglašava, na svečanosti u Kosači Dragan Čović je učinio baš tu zloupotrebu, najkraće sažeto u riječima: "Nećemo trošiti riječi na Izbore, nije prigoda… ali tko god ne bude nastupao jedinstveno kroz HNS nije s nama, protiv nas je, pozivamo na sveti zavjet zajedništva…zajedništvo po dubini i širini. Neće biti onih koji razmišljaju drugačije, kada se donese odluka u ime hrvatskog naroda, jer da je bilo takvih u vrijeme Domovinskog rata, ko zna kako bi završio".

"To je dovelo do toga da, sudeći po medijskim izvještajima nakon Obljetnice, u sasvim drugi plan su pala odlikovanja časnih zapovjednika HVO-a, a u prvom planu se govori o izbornom zakonu, izborima i jedinstvu po mjerilima najjače stranke. Baš onome o čemu 'nije prigoda'. Zbog toga, sada nakon što je sve prošlo, osjećamo potrebu i odgovornost očitovati se. Iz prostog razloga što je ova časna obljetnica u Mostaru prošla obilježena ponajviše onima koji su prije 30 godina radili baš ovo što se u ovom trenutku spočitava, razmišljali drugačije", tvrdi Raguž.

U prilog tome, kako kaže, govori činjenica da je "postrojavanje 1. pješačke gardijske pukovnije, koja baštini ostavštinu HVO-a, učinjeno pred Mijom Krešićem, zamjenikom ministra odbrane, inače pripadnikom JNA tokom najjače agresije na Hrvatsku, a tokom Domovinskog rata u BiH, pripadnikom ABiH".

"Naravno, sve sukladno zakonu o odbrani i zakonu o oružanim snagama BiH. Sukladno tim zakonima nadređeni hrvatskoj sastavnici OS su hrvatski član Predsjedništva i zamjenik ministra obrane, odnosno, Željko Komšić i Mijo Krešić. Dva Zlatna ljiljana. Prvog su nam nametnuli Bošnjaci na izborima. Drugog nam je nametnuo 'sveti zavjet zajedništva'", ističe lider HRS-a.

Naglašava i kako je posebno zanimljivo što je u uvodu u svečanost u Kosači, prikazan isječak iz dokumentarnog filma koji nije još uvijek napravljen, ali je obećano da će biti.

"Moramo kazati konačno, da se neko odlučio institucionalno i dokumentaristički krenuo baviti ostavštinom vremena ponosa i slave. Budući da je film još uvijek u izradi, autorima sugeriramo da ubace u njega i jedan od ključnih događaja iz Domovinskog rata, koji se dogodio 07.10.1991., a to je zračni napad JNA na Banske dvore", navodi Raguž.

Radi cjelovitosti istine, poručuje autorima da upitaju Dragana Čovića, "koji poziva na jedinstvo koje smo imali tokom Domovinskog rata, gdje je bio i što je radio 08.10.1991., dan nakon granatiranja Banskih dvora i pokušaja atentata na Franju Tuđmana?"

"Hrvatski narod je ponosan narod, dostojanstven, hrabar i istinoljubiv. To se pokazalo prije 30 godina kada smo započeli i kasnije okončali borbu protiv prijašnjeg jednoumlja. Pokazat će se opet, kada pobijedimo ovo sadašnje", poručio je lider HRS-a Slaven Raguž.