Rak rana koja izjeda bh. društvo: Prvi smo u regiji, a treći u Evropi!

korupcija
Rak rana društva kako je često zovu- nastavila nas je izjedati. I stigla skoro do srži. Prvi smo u regionu, a treći u Evropi po stepenu korupcije. Svjesni smo toga svi, i nadležni i građani - i skoro ništa ne radimo, da se poboljašamo.

 

BiH bilježi najgori trend od svih država okruženja, na istorijskom je dnu – navedeno je u Istraživanju indeksa percepcije korupcije. Etničke podjele, na čijem se jačanju kontinuirano radi u BiH, navedene su kao faktor koji ometa borbu protiv korupcije.

Negdje važi “zavadi pa vladaj” a negdje “zavadi pa kradi”. Pojedini kažu – narod se ne pita.

“Koliko građani ozbiljno shvataju problem korupcije u društvu?” je glasilo pitanje koje smo pitali građane u anketi, a ovo su odgovori:

“Shvataju ali se ne pitaju… sistem je korumpiran.
Korupcija jeste štetna. Sigurno.
Kako nije štetna? Ona je štetna I to puno.
Gdje ima najviše korupcije? U državnim institucijama.
Ja bih rekao da su I sami građani u korupciji… kad je u pitanju npr. Liječenje…

Mi smo to naučili, to je naša kultura”, kažu građani u anketi.

Dok je korupcija na vrh glave ruka je na vrh novčanice mnogima kad god se žele pobrinuti za kvalitetnu uslugu.

“Naše uvjerenje da moramo nekoga podmititi da bi dobili neku uslugu od političara od ljekara od bilo koga, hajmo ga dovesti pod lupu I da kažemo da ne treba to da radimo… I ukoliko svako od nas sa sobom popriča I dovede to u ravan onoga što jeste onda ćemo to lagano mijenjati. Naš narod kaže navika je jedna muka a odvika sto“, kaže Kasim Tatić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Sto muka nam zadaje i to što stvari ne nazivamo pravim imenom.

“Ne volimo da vidimo da je marka I 80 krađa, naš psihološki sistem je racionalizirao da to nije krađa, da je to snalaženje normalna pojava potreba… počev od sitnih stvari… mi imamo potrebu da to nazovemo drugim imenom, u kategorijalnom aparatu mi to ne zovemo krađom“, kaže Tatić.

Krađa se nerijetko ne zove krađom ni u institucijama zaduženim za procesuiranje onih koji kradu. U istraživanju Indeksa percepcije korupcije navedena je ozbiljna sumnja u sposobnost Tužilaštva BiH da procesuira korupciju.

“Posebno želim da skrenem pažnju na stanje u pravosuđu. Dodatnos se pogoršava I stanje ne pokazuje nikakve znakove napretka, naprotiv. Činjenica da je prošle god. Tužilaštvo BiH podiglo samo jednu optužnicu za političku korupciju govori sama za sebe“, kaže Srđan Blagovčanin iz Transparency Internationala.

Iz TI upozoravaju da je korupcija je temeljna prijetnja miru i sigurnosti, te predstavlja ne samo posijedicu, vec i uzrok sukoba, raspirujudi ga na nekoliko nacina. Korupcija stvara nove i potpiruje postojece izvore nepovjerenja, potkopava povjerenje u institucije i narusava njihov legitimitet.