Ramazanska vaktija za 2020. za područje Medžlisa IZ Cazin

Cazin
CAZIN

Sveti mjesec Ramazana počinje u petak, 24. aprila.

Inače, mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu, koji nekad ima 29, a nekad 30 dana.

Naglasit ćemo i da je godina muslimanskog kalendara kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana.

U prilogu članka CAZIN.NET vam donosi vaktiju koja vrijedi za područje Medžlisa Islamske zajednice u Cazinu, i značajne datume koji se obilježavaju u toku mjeseca Ramazana. U zdravlju, rahatluku i Allahovom zadovoljstvu da ga dočekamo i ispostimo.


Najodabranija noć prema muslimanskom vjerovanju, Lejletul-kadr, bit će obilježena u utorak, 19. maja 2020. godine. Lejletul-kadr je noć vrijednija od hiljadu mjeseci, a u njoj je počela objava Kur’ana.

Prvi dan ramazanskog Bajrama nastupit će 24. maja 2020. godine, dok će Dan šehida biti obilježen 25. maja.

Dan sjećanja na žrtve Srebrenice i obilježavanje 25. godišnjice genocida bit će obilježen u subotu, 11. jula.

Dan sjećanja na žrtve Prijedora i doline Sane bit će obilježen devet dana kasnije, 20. jula (ponedjeljak).

Dan Arefata, odnosno dan pred obavljanje tavafa (hodočašća K’abe u Mekki) bit će obilježen u četvrtak, 30. jula. Dan Arefata je dan kada hodočasnici iz cijelog svijeta posjećuju brdo iznad Mekke i na njemu mole za svoje najbliže.

Kurban- bajram bit će obilježen u petak 31. jula. Kurban ili Hadži bajram – veliki su mubarek dani, a običaj je klanje kurbana – što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima – i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u Mekki i Medini. Kurban bajram traje 4 dana.

Nova hidžretska godina odnosno obilježavanje preseljenja muslimana iz Mekke u Medinu, bit će obilježena u četvrtak, 20. augusta.

Potom slijedi Dan Ašure, koji nastupa u subotu, 29. augusta.

Posljednji značajni datum u ovoj godini, dan rođenja poslanika Muhammeda bit će obilježen u četvrtak. 29. oktobra.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhameda iz Mekke u Medinu.

Hidžra se dogodila 622. godine.

Image
Cazin vaktija