RAMAZANSKI MENI: Prijedlog za iftar deseti dan ramazana

Za današnji iftarski meni donosimo Vam sljedeće prijedloge:

Predjelo: Čorba od pečurki

Potreban materijal:

200 g pečurki
2 kašike brašna
1 l mesne vode (temeljca)
maslac
peršun
so
biber

Priprema:

Izrežemo pečurke na komade i pirjamo ih sa maslacem i peršunom. Dodamo im zatim 2 kašike brašna pa sve prelijemo sa temeljcem i lagano kuhamo 15-20 minuta. Kad čorba prokuha dodamo 3 umućena jaja.

Image

 

Glavno jelo: Pita od piletine

Potreban materijal:

Za tijesto:
300 gr brašna
150 g putera
mlaka voda

Za fil:

pileća prsa(oko 500 gr)
glavica luka
100 gr kukuruza(kuhanog)
1 crvena paprika
100 gr kuhanog graška
so, biber
vegeta
ulje

Priprema:

Tijesto: Prosijati brašno pa dodati puter (sobna temperatura) i među prstima mrviti puter sa brašnom(dobije se tijesto kao mrvice), zatim dodati mlake vode toliko da tijesto bude mekano. Zaviti ga u foliju i ostaviti pola sata u hladnjaku. Za to vrijeme pripremiti nadjev.

Nadjev: Na ulju propržiti glavicu sitno sjeckana luka dodati piletinu sječenu na kockice, posoliti staviti vegetu i biber, pa prodinstati da piletina samo promijeni boju. Skinuti sa vatre dodati kukuruz , papriku(sječenu na kockice) i grašak promiješati i filovati tijesto.

Način filovanja: Od tijesta razviti dvije jednake kore koje su dovoljne da prekriju porculansku posudu u kojoj ce se peci pita. Premazati posudu uljem staviti prvu koru preko nje fil, pa drugu koru odozgo pa krajeve pritisnuti viljuškom da se sjedine. Premazati površinu sa jednim žumancetom razmućenim sa malo vode i peci u pećnici na 180 C oko pola sata. Služiti uz zelenu salatu i po želji malo topljenog sira po površini.

Image

 

Desert: Tulumbe

Potrebno:
350g brašna
4 jajeta
3dl mlijeka
3dl vode
500g šećera
3,5dl vode
1 limun
ulje

Priprema:

Stavite 3dl vode i mlijeko da proključa. Dodajte postepeno brašno uz stalno miješanje. Skinite tijesto sa vatre, prohladite ga pa u njega stavite jaja jedno po jedno, miješajući masu poslije svakog jajeta. U posudu za pečenje zagrijte ulje. Kroz špric, čija modla odgovara uobičajenoj veličini tulumbi, protjerujte tijesto praveći prekid nakon 6-7 cm. Tijesto spuštajte u vrelo ulje i pržite dok ne porumeni. Nivo ulja treba biti veći, da tulumbe slobodno plivaju u njemu. Skuhajte šećer sa 3,5dl vode. Dodajte sok od limuna. Prelijte tulumbe, pošto ste ih sve poslagali u prigodnu posudu.

Image