Rami Brkiću određen jednogodišnji pritvor, šta je rekao u Sudu BiH

Sud BiH odredio je danas pritvor Rami Brkiću, nekadašnjem policijskom komesaru USK koji je jučer izručen iz Slovenije u BiH, a nakon što je uhapšen po Interpolovoj crvenoj potjernici 25. maja na graničnom prijelazu Gruškovje.

Šta je tražio

Kako saznajemo, Brkiću je određen pritvor koji može trajati godinu od dana hapšenja ili do nove odluke Suda BiH.

Brkić je, podsjećamo, pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora za organizirani kriminal i trgovinu narkoticima, ali mu se prije bijega sudilo za davanje mita u predmetu protiv sutkinje Suda BiH Azre Miletić.

On je jutros u Sudu BiH tražio da mu se ukine pritvor i da se pošalje na izdržavanje 11-godišnje kazne zatvora, ali Sud to nije prihvatio.

Brkić je jutros u sudnici rekao da se namjeravao predati nadležnim organima BiH i da je u toj namjeri i uhapšen prilikom granične kontrole u Sloveniji, piše Avaz.

Istraga pokazala

Međutim, Sud je odbio takve navode i ocijenio opravdanim mjere pritvora zbog straha od bijega. Naime, istragom i provjerama Tužilaštva BiH i Granične policije BiH utvrđeno je da je Brkić 27. februara 2016. godine, zajedno s braćom Asimom i Rahmanom Brkićem, ušao preko graničnog prijelaza Izačić u Hrvatsku, nakon čega je iz Zagreba avionom napustio tu državu i otišao u nepoznatom pravcu.

Sve su to okolnosti zbog kojih mu je Sud odredio jednogodišnji pritvor, a saznajemo da je poslan na izdržavanje u KPZ Zenica.