Ramić: Dok Stanivuković ne poraste, bićemo prinuđeni da sarađujemo sa Dodikom

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Edin Ramić govorio je o obilježavanju Dana RS, porukama koje su poslate, politici u tom entitetu i drugim temama.

"To je datum koji se veže za najtragičnije zločine u BiH, za namjeru da se desi sve što se desilo. Činjenica je da se tada proglasila Republika s namjerom da se uzme jedan dio BiH. Treba bježati od takvog datuma, a ne slaviti ga, to je početak svega", rekao je on.

Ramić je kazao da nije uspio pokušaj legalizacije proslavljanja 9. januara kroz referendum, i da obzirom na zakonske odluke pravosuđe treba početi raditi svoj posao:

"Imamo problem nefunkcionisanja pravnog sistema u zemlji. Nadležne institucije će morati reagirati kad tad. Tužilaštvo mora pokrenuti postupak. Kada razgovarate sa njima, ili kad javno kažu 'nedostak političke volje' - pa politička volja je u zakonima. Po zakonu to je krivično djelo."

Komentarisao je i izjave sa proslave obilježavanja Dana RS:

"Zabrinjavajuće je da u političkom entitetu Republika Srpska nema nijednog političara koji govori o RS, a ne smatra to državom, kada se govori 'narod' isključivo se misli o srpskom narodu, obraćaju se samo svom biračkom tijelu i ne pokazuju nikakav interes za saradnju na nivou BiH."