Ramiz Salkić odgovorio na tvrdnje Željke Cvijanović o "porastu islamskog radikalizma"

Podsjećamo, Željka Cvijanović je u izjavi za medije kazala "da je veoma zabrinjava porast islamskog radikalizma u BiH" i "da je svaki teroristički napad koji je izveden u svijetu na neki način povezan sa Bosnom i Hercegovinom"

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić naglasio je danas da su Bošnjaci za mir, zajednički život i uzajamno poštovanje te zbog toga smatra krajnje zlonamjernom izjavu o islamskom radikalizmu u Bosni i Hercegovini.

Reagirajući na navode Željke Cvijanović, entitetske predsjednice, koja je u izjavi za medije kazala "da je veoma zabrinjava porast islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini" i "da je svaki teroristički napad koji je izveden u svijetu na neki način povezan sa Bosnom I Hercegovinom", Salkić je ocijenio da se pričom o toj temi želi pobjeći od suočavanja sa sudskim presudama i činjenicama o počinjenom zločinu pripadnika vlastitog naroda.

Salkić je podsjetio da su u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu počinjeni teški zločini nad bosanskim muslimanima, uključujući i zločin genocida koji je dokazan i presuđen pred dva međunarodna suda - Međunarodni sud pravde Hagu i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), prenosi radiosarajevo.ba.

"Zločin genocida su, što je utvrđeno sudskim presudama, počinili pripadnici srpskog naroda pod zastavom RS, u okviru tzv. vojske RS i dijelova MUP-a RS. Srbija je jedina osuđena po konvencij o sprečavanju i kažnjavanju počinilaca genocida da nije spriječila genocid i nije kaznila počinioce u slučaju genocida nad bosanskim muslimanima. U drugom dijelu naše domovine pripadnici hrvatskog naroda, u okviru HVO-a i pod zastavom tzv. Herceg Bosne, počinili su teške zločine nad bosanskim muslimanima i zato su osuđeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugolsaviju za teške zločine i udruženi zločinački poduhvat. Uprkos ovim teškim zločinima nad bosanskim muslimanima Bošnjacima, mi se nismo radikalizirali, niti smo počinili teške organizirane zločine. Bošnjaci su se vratili u ovaj entitet nakon što je počinjen genocid nad njima i nisu poduzeli bilo kakve osvetničke akcije, što pokazuje ko smo mi i kakva je naša orijentacija", rekao je Salkić.

S druge strane, većina političkih predstavnika bosanskih Srba, ali i bosanskih Hrvata, nikada se, kaže, nisu izvinili muslimanima za rušenje 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata u Bosni i Hercegovini, među kojima su mnogi biseri svjetske kulturne baštine.

I danas, skoro nikad i niko od političkih predstavnika se, kako kaže, ne oglašava povodom čestih vandalskih napada na islamske vjerske objekte.

Istovremeno, dodaje Salkić, Bošnjaci muslimani te napade podnose dostojanstveno, pozivajući na sankcionisanje počinilaca i građenje zajedničkog života, koji se u našoj domovini njeguje stoljećima.

"Pozivamo zvaničnu srpsku i hrvatsku politiku u Bosni i Hercegovini i susjedstvu da se suoče sa sudskim presudama, da se distanciraju od zločinaca, zločinačke politike i da svi zajedno nastavimo graditi zajedničku domovinu Bosnu i Hercegovinu", kazao je Salkić.