RAMO HUŠIDIĆ: Moja kandidatura pobjeđuje podjele i ujedinjuje građane Velike Kladuše

husidic
INTERVJU: Ramo Hušidić, nezavisni kandidat za načelnika Velike Kladuše

 

Cazin.net: Ko je Ramo Hušidić? Možete li se predstaviti za naše čitaoce i građane Velike Kladuše?

 

HušidićRođen sam 3. novembra 1969. godine u Velikoj Kladuši gdje sam završio osnovnu i srednju školu. Diplomirani sam inženjer ekonomije i uspješan privrednik na području općine Velika Kladuša. Direktor i vlasnik  sam privatnog preduzeća od 1999. godine do danas koje uspješno radi i posluje u 90% kapacitetu sa našim partnerima u Americi kojima se i ovom prilikom zahvaljujem. Trenutno sam na čelu  Lovačke organizacije „Velika Kladuša“. Ratni sam vojni invalid (60 %) od posljedica ranjavanja 1992. godine, u Bosanskoj Bojni, nakon čega je za mene rat završen, te nakon ranjavanja više nisam bio aktivan učesnik ratnih dešavanja na području naše općine.

 

Cazin.net: Kada ste se odlučili i najavili da ćete se kandidirati za načelnika Velike Kladuše i zašto mislite da ste vi baš Vi najbolji kandidat ?

 

Hušidić: Glavni razlog moje kandidature za načelnika općine Velika Kladuša je sveukupna politička situacija, stanje u  našoj općini, nebriga aktuelnih vlasti za socijalni i društveni status građana Velike Kladuše, te stalne podjele između građana koje političkoj eliti u Velikoj Kladuši odgovaraju. Znam da sam osoba koja može vratiti općinu u okvire zakonitog poslovanja, vratiti status općini Velika Kladuša i njenim građanima kakav zaslužuju da imaju, pošto je općepoznato da smo vrijedan narod koji isključivo želi da živi i radi od svog rada. Razgovori sa prijateljima i sugrađanima koji mi daju podršku traju već skoro godinu i na kraju sam prihvatio da budem jedan od kandidata za načelnika općine Velika Kladuša. Zbog sveukupne i aktuelne situacije u Velikoj Kladuši i imajući na umu da sam duže vremena društveno aktivna osoba i da uživam povjerenje velikog broja prijatelja i sugrađana, kako političkih tako i privrednika širom BiH, uvjeren sam da će to u velikom broju građani prepoznati i ukazati mi svoje povjerenje, kako bih mogao pokazati da se može učiniti puno, puno više za našu Veliku Kladušu i za njene građane, nego su to učinili svi dosadašnji izabrani općinski načelnici.

 

Cazin.net: Kakve su reakcije vaših sugrađana i na čiju posebno podršku računate?

 

Hušidić: Reakcije mojih sugrađana na moju kandidaturu su veoma pozitivne,  što se može vidjeti kroz direktne kontakte sa njima, ali i kroz statuse i objave na društvenim mrežama gdje uživam podršku naših građana veću nego sve političke partije i nezavisni kandidati iz Velike Kladuše zajedno. Uzimajući u obzir dosadašnji rad, odnosno nerad političkih stranaka u našoj općini, mislim da neće biti teško nadalje i ojačati povjerenje građana pošto do sada sve političke opcije koje su bile na vlasti u Velikoj Kladuši, računajući i vladajuće i opoziciju nisu ispunile najveći dio očekivanja građana koji su ih birali. Pošto se kandidiram kao nezavisni kandidat računam na podršku svih građana općine Velika Kladuša i predstavnika raznih organizacija i branši. Nikoga ne bih posebno izdvajao, niti bih ičiju podršku isključio.

 

Cazin.net: Kako ocjenjujete trenutno stanje u Velikoj Kladuši i šta Vi želite konkretno uraditi da se to promijeni?

 

Hušidić: Stanje u Velikoj Kladuši je krajnje alarmantno i loše, građani nas masovno napuštaju,posebno mladi, a  o poljoprivrednicima i privrednicima niko ne vodi računa. Na nekoliko bitnih investicija u Velikoj Kladuši čeka se dozvola od sadašnjeg načelnika koji nema sluha za privrednike i ne izdaje potrebnu dokumentaciju i dozvole kao bi ti planovi bili realizirani. Pored svih ovih problema sa kojim se susreću građani tu je migrantska kriza i“ legalan“ i nelegalan boravak velikog broja migranata, koji su opterećenje za normalan život naših građana i to se mora promijeniti. Zzašto sadašnja vlast nije našla za shodno da sa partnerima koji mogu pomoći općini Velika Kladuša iz Unsko-Sanskog kantona, Federacije i države BiH sjednu za stol i pokušaju riješiti ovaj problem ili ga barem ublažiti.

Tražiću hitnu reakciju i rješavanje ovog problema, neću dozvoliti da najveći poligon za migrante bude Velika Kladuša, nego država mora reagovati i rasporediti ih ravnomjerno na prostor cijele Bosne i Hercegovine. Dotad se treba dislocirati migrantski centar izvan naseljenog mjesta, ograničiti kretanje i ograničiti broj migranata koji borave na području općine Velika Kladuša. Uzimajući u obzir da građani Velike Kladuše rade i izmiruju sve svoje obaveze prema državi, ista je dužna i obavezna da zaštiti svoje građane i njihovu imovinu, a što trenutno nije slučaj i zato su dijelom odgovorni i vlasti i opoziciji u Velikoj Kladuši.

 

Cazin.net: Koji su Vaši osnovni projekti i planovi za izgradnju bolje i perspektivnije Velike Kladuše?

 

Hušidić: Svo nepotrebna trošenje budžeta općine Velika Kladuša želim zaustaviti, kao i zaduživanje općine, a sredstva preusmjeriti na podsticaj za razvoj, poljoprivredu, privredu i ostale grane koje će doprinijeti ostanku naših građana u Velikoj Kladuši. Izgradiću odnos poštovanja, podrške i uključivanja viših nivoa vlasti u podršku našoj općini. To je dugo godina izostajalo. Izgradiću i jake kapacitete povlačenja sredstava iz fondova EU i programa prekogranične saradnje, a posebnu pažnju i šansu za djelovanje u našoj općini ću pružiti mladim ljudima, ali i našoj dijaspori s kojima želim izgraditi partnerske odnose, kako bismo zajedno pokrenuli našu Veliku Kladušu. Otvoriću vrata investitorima i privrednicima, a kao načelnik ću se potruditi da ih bude što više, u cilju poboljšanja socijalnog statusa građana i smanjenja njihovog odlaska iz naše općine.

 

Cazin.net: Iz nekih političkih krugova navode da je vaša kandidatura nerealna i da je to razbijanje glasova i rad za aktuelnu vlast?  Kako na to odgovarate?

 

Hušidić: Politički krugovi koji navode da je moja kandidatura nerealna i da je to razbijanje glasova i rad za aktuelnu vlast neka preispitaju svoju političku podršku građana i da li je realno da isti traže da se ponovo glasa za njih nakon svega što su uradili u svom sadašnjem, kao i ranijim mandatima. Dakle, moj odgovor je da moja kandidatura pobjeđuje podjele i ujedinjuje građane koji žele promjene i prekid sa dosadašnjom politikom u našoj općini. I onom vladajućom i onom opozicionom. Prvi sam javno obznanio kandidaturu, tako da se teza o 'razbijanju glasova' ne može pripisati meni, nego nekome ko bi to činio nakon mene. I još, neka ti politički krugovi uporede moju trenutnu podršku od građana sa svojom podrškom, uz informaciju koju evo sada ekskluzivno objavljujem da sam za samo mjesec dana uspio dobiti potpise podrške više od 5 000 građana općine Velika Kladuša za svoju kandidaturu. To je za mene veliko priznanje i te ljude nikada neću iznevjeriti. A  po sadašnjim, vladajućim i nekim opozicionim političkim krugovima, ja kao građanin bi trebao da imam pravo samo da izmirujem sve svoje obaveze prema državi, da budem invalid, da glasam za onog koga oni predlože, ali nemam pravo kao oni da se politički kandidiram. A najveći razlog moje kandidature su upravo ti prevaziđeni politički krugovi, njihov nerad i očita borba za ostvarivanje ličnih interesa. Toga su naši građani svjesni i zato su u velikom broju i pokazali interes za mojom kandidaturom i svakim danom ih je sve više koji se tome pridružuju.

 

Cazin.net: Šta očekujete od izbora, i koja je vaša poruka biračima u Velikoj Kladuši?

 

Hušidić: Od izbora očekujem pobjedu i izbor za općinskog načelnika, gdje ću nakon objave rezultata i potvrde zajedničkog uspjeha mene i mojih birača, od sreće prvo 'dva sata plakati, zatim svi zajedno dva dana slaviti', a nakon toga 4 godine aktivno i predano raditi u interesu građana i općine Velika Kladuša.  Moja poruka biračima je da će jednake šanse u našoj općini imati svi naši građani, a prednost prijema u moju kancelariju, kao i ostale kancelarije općine Velika Kladuša imati poljoprivrednici, investitori, privrednici i mladi. Moja poruka biračima je - Ko vas je lagao dosad, nemojte opet glasati za njega. Ovaj put zaista imate izbor, a ja vas lagati i iznevjeriti nikada neću.

Image
ramo2