Ramo Isak razmišlja da li će 9. januara doći u Srebrenicu: “Možda i prolongiram posjetu”

č

Nakon što su mediji iz bh. entiteta Republika Srpska najavili da će federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak sutra doći u Srebrenicu i to već osudili kao provokaciju, oglasio se Isak.
On kaže da još nije odlučio da li će on i delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH ići u Srebrenicu, a da je razlog prije svega zaštita sigurnosti povratnika u ovaj bh. entitet.

“Odredili smo delegaciju koja će, prije svega cijeneći sigurnosne interese povratnika u bh. entitet RS odlučiti da li će 9. januara posjetiti Memorijalni centar Srebrenica – Potočari. Ako procijenimo da će naše prisustvo na bilo koji način podstaći negatore genocida da izazovu probleme povratnicima u bh. entitet RS, posjeta će biti prolongirana”, kazao je Isak.

Kako dodaje, eventualno prolongiranje posjete “bit će najveća sramota za MUP RS-a”.

“Time bi dokazali kako nisu u stanju osigurati sigurnost povratnicima na dijelu teritorije na kojem vrše unutrašnje poslove”, smatra Isak.

Osvrnuo se i na medijska pisanja u RS-u za koja kaže da pokušavaju javnosti predstaviti iskrivljenu sliku stvarnosti.

“Provokacija nije posjeta – provokacija je pokušaj da se onemogući posjeta. Dobro nam je svima poznato da entiteti, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, nemaju pravo ometati slobodu kretanja na teritoriji naše države, a da je Srebrenica opština u BiH, odnosno da je RS administrativno-teritorijalna jedinica u sastavu države BiH”, kazao je.

Ponovio je da je njegov stav o 9. januaru jasan – da je to dan koji se “samo i isključivo obilježava kao dan pokretanja genocida u BiH.”

“Ministar Isak dolazio je i nastavit će dolaziti i u Srebrenicu i u Banja Luku. To su naše opštine i naši gradovi – opštine i gradovi u državi Bosni i Hercegovini. To neće spriječiti niko, a posebno ne predstavnici udruženja povezanih s vlastima u bh. entitetu RS”, zaključio je Isak.