Ovo je pljačkaš koji je pobjegao nakon potjere: Rasim Ganić iz vozila prijetio oružjem policajcima

Rasim Ganić je odranije poznat po pljačkama, krađama, tučama i razbojništvima.
Mirza Devović (31) i Sanel Zerdo (29) su razbojnici iz Visokog koji su sinoć uhapšeni na Otoci u Sarajevu nakon policijske potjere. Nezvanično, policija traga za Rasimom Ganićem (33), poznatim visočkim kriminalcem koji je odranije poznat po pljačkama.

Prijetio oružjem

Prema saopćenju iz MUP-a Kantona Sarajevo, razbojnička trojka je sinoć u 20:45 sati, uz prijetnju vatrenim oružjem, iz prodavnice "Sloga marketi" u Hadžićima ukrala određenu sumu novca i neutvrđenu količinu cigareta, a zatim automobilom Fiat Stilo (078-E-685) pobjegla u pravcu Sarajeva.

Nakon policijske potjere, Fiat Stilo je zaustavljen na raskrsnici Bulevara Meše Selimovića i ulice Alije Kučukalića, općina Novi Grad Sarajevo. Devović i Zerdo su fizički napali policajce, lakše ih povrijedivši. Njih dvojica su ubrzo savladana i vezana.

Povrijeđenim policajcima ljekarska pomoć ukazana je od ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Ganić je uspio pobjeći, a prethodno je tokom potjere iz vozila prijetio vatrenim oružjem, uperivši ga prema službenom vozilu u kojem su bili policajci.

Podeblji dosje

Rasim Ganić je odranije poznat po pljačkama, krađama, tučama i razbojništvima, samo su neka od djela koja čine neslavnu statistiku ove porodice, a policija ih je, uz upotrebu sile, hapsila i po više od deset puta u toku jedne godine.

Kantonalni sud u Novom Travniku je 2017. godine osudio braću Bajazida i Rasima Ganića na četiri, odnosno dvije i po godine zatvora, zbog razbojništva na području općine Kiseljak.

Njih dvojica su proglašena krivima što su u aprilu 2016. godine u ugostiteljskom objektu "Mutapov Han" u mjestu Donji Palež kod Kiseljaka, uz prijetnju čakijom i uz udarce pesnicom u glavu, opljačkali Dževada H., kojem su tom prilikom oteli 400 maraka.

Deset godina ranije, u oktobru 2007., Rasim je osuđen na osam godina i dva mjeseca, a Bajazid na sedam godina zatvora zbog više spojenih krivičnih djela počinjenih na području ZDK - razbojništva, krađe, nedozvoljeno držanje oružja i municije.

Tada su osuđeni i zbog razbojništva nad 54-godišnjim Stjepanom Ljoljićem u njegovoj porodičnoj kući u Gornjim Bištranima kod Kaknja, koje se dogodilo 10. novembra 2006. godine. Starca su udarali, polijevali vrelom vodom i zlostavljali, tražeći od njega novac, prijeteći mu automatskom puškom i pištoljima. U njegovom novčaniku su pronašli 750 KM i ukrali ih.

- Vidjet ćemo se mi za sedam-osam godina. Naći ćemo te mi - poručila su tada braća Ganić zeničkom sudiji Enesu Malićbegoviću i Sudskom vijeću nakon izricanja presude.

Već u junu sljedeće godine, tokom izdržavanja zatvorske kazne, Rasim je u KPZ-u Zenica teško pretukao zatvorenika Milana Ševu, koji je u Zenici "ležao" zbog ubistva.