Oružane snage BiH: Raspisan oglas za prijem kandidata u početnom činu vojnika

Ministarstvo obrane BiH 16.08.2018. godine ponovo je raspisalo Javni oglas za popunu upražnjenih mjesta za prijem kandidata u djelatnu vojnu službu u početnom činu vojnika Oružanih snaga BiH.

Radi se o ukupno 261 upražnjeno formacijsko mjesto u Oružanim snagama BiH koja se popunjavaju kandidatima iz reda hrvatskog naroda, a koja nisu popunjena putem Javnog oglasa za prijem kandidata koji je objavljen krajem aprila ove godine.

Ministarstvo odbrane BiH svake godine raspisuje oglas za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika, pružajući tako priliku mladim ljudima da se zaposle u Oružanim snagama BiH.

Ovim se pruža mogućnost i pogodnost mladim građanima i građankama BiH, koji ispunjavaju uslove da imaju posao sa sigurnom platom i mogućnošću besplatnog obučavanja, profesionalnog razvoja, napredovanja i izgrađivanja karijere u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Na oglas se mogu prijaviti aktuelni maturanti srednjih škola, kao i već svršeni srednjoškolci, koji zadovoljavaju i druge uslove definisane oglasom (fizička spremnost, godine starosti, itd).

Potrebne informacije i obrasce prijave kandidati će moći preuzeti na službenoj internet-stranici Ministarstva odbrane BiH (www.mod.gov.ba) ili dobiti od centara za regrutovanje i tranziciju lično ili putem sljedećih telefona:

a) Centar za regrutovanje i tranziciju Sarajevo, tel. 033/773-437

b) Centar za regrutovanje i tranziciju Banja Luka, tel. 051/335-886

c) Centar za regrutovanje i tranziciju Čapljina, tel. 036/811-084 

d) Centar za regrutovanje i tranziciju Tuzla, tel. 035/814-954

Testiranja kandidata će se obaviti u centrima za regrutovanje u: Sarajevu - kasarna „Rajlovac“, Banjoj Luci - kasarna „Kozara", Čapljini - kasarna „Božan Šimović" i Tuzli - vojna baza „Aerodrom Dubrave".

Nakon završenih testiranja, Komisija za izbor će obaviti intervju sa najuspješnijim kandidatimа i nakon završenog intervjua izvršiti izbor i predložiti ministrici odbrane BiH kandidate za upućivanje na osnovnu vojničku obuku.

Kandidati, koji uspješno završe osnovnu vojnu obuku, primaju se u vojnu službu u početnom činu vojnika na formacijska mjesta na koja budu izabrani u procesu prijema.

Javni oglas je objavljen na web stranici Ministarstva odbrane BiH i traje 15 dana od dana objavljivanja.