Ratnici ISIL-a u brojkama: Iz Francuske 1.910, a iz BiH 248

Analiza instituta Soufan iz New Yorka otkriva odakle dolazi najviše stranih boraca u terorističkim organizacijama koje ratuju na području Bliskog istoka

Ratnici s Bliskog istoka i njihov potencijalni povratak u matične zemlje tema je istraživanja niza međunarodnih instituta, među kojima prednjači Soufan Centar iz New Yorka. U njihovom istraživanju stranih ratnika u takozvanoj Islamskoj državi stoje i konkretni brojevi za svaku zemlju, bazirani na informacijama iz domaćih i međunarodnih sigurnosnih agencija. Tako je u Siriju i Irak, s namjerom da ratuju, otišlo 248 građana Bosne i Hercegovine. Procjene sigurnosnih agencija govore da je njih 115 ostalo u tom dijelu svijeta, a da se vratilo njih 46.

Najviše Rusa


Ukoliko posmatramo podatke za Zapadni Balkan, onda je jasno da Bosna i Hercegovina nije zemlja s najvećom prijetnjom zbog mogućih povrataka iz Sirije i Iraka. To je Kosovo. Čak 317 stanovnika ove države otišlo je ratovati na Bliski istok, a njih 117 se vratilo u matičnu zemlju. Od 140 Makedonaca koji su otišli ratovati, nijedan se nije vratio, isto kao i 50 srbijanskih ratnika.

Kada generalno posmatramo Balkan, onda je broj odlazaka 900, a broj povratnika 250. No, to je značajno manje u odnosu na zemlje Evropske unije. Analiza pokazuje da je iz EU pod zastavu ISIL-a otišlo oko 5.000 građana, od čega 1.910 građana Francuske. Oko 950 Nijemaca te 800 Britanaca pristali su biti dio terorističkih jedinica ISIL-a u ratovima u Siriji i Iraku.

No, stanovnici EU nisu najbrojniji kada je riječ o stranim borcima. Prednjače Rusi. Na početku 2018. godine njih je u Siriji i Iraku, na strani terorističke Islamske države, bilo 3.417. Oko 3.250 Saudijaca prebjeglo je u susjedstvo, s ciljem da se pridruže terorističkim jedinicama vođenim od Abu Bakr al-Bagdadija. Iz Jordana i Tunisa je otišlo po 3.000 boraca, a potom, na petom mjestu, slijedi pomenuta Francuska - prenosi Oslobođenje.

image

Veliko pitanje koje tematizira izvještaj Soufan Centra su žene i djeca, koji se trenutno nalaze u kampovima iz kojih će, kroz inicijativu Sjedinjenih Američkih Država, u dogledno vrijeme biti transportovani u matične zemlje. I u tom segmentu, kada posmatramo evropske zemlje, prednjači Francuska. Oko 460 žena i djece porijeklom iz te zemlje nalazi se u kampovima na sjeveru Sirije i Iraka. U tim kampovima je i 60 žena iz Bosne i Hercegovine, te 81 dijete.

Turska kao most


Većina stranih ratnika je prilikom svog odlaska na front koristila Tursku kao transportnu zemlju. U godinama kada je ISIL bio najveća prijetnja, između 2016. i 2018. godine, sigurnosne agencije Turske su zabilježile podatak da je 53.781 državljanin drugih zemalja detektovan kao potencijalni učesnik sukoba na Bliskom istoku. U Tursku su stigli iz 146 zemalja, a najveći broj je vraćen s turskih graničnih prijelaza. Procjenjuje se da je pušku zadužilo više od 10.000 stranih ratnika.