Ravnogorci pucali po Višegradu, Islamska zajednica BiH traži reakciju nadležnih (VIDEO)

Uz sirene automobila čule su se i guslarske pjesme

Pripadnici Ravnogorskog pokreta Višegrad sinoć su u ovom gradu obilježili Badnje veče defileom kroz grad. 

Uz sirene automobila čuli su se i pucnji te guslarske pjesme. Time je ponovo kreirana atmosfera straha, posebno za bošnjačke povratnike, prenosi Avaz

Reagirajući na novi defile ravnogoraca, predsjednik Medžlisa IZ Višegrad Bilal Memišević kaže da militaristička kultura i četničke pjesme nemaju nikakve veze s pravoslavnim praznicima, ali imaju s ideologijom koja je odgovorna za genocid nad Bošnjacima u drugom svjetskom ratu i agresiji na BiH. 

- Mi smo kao Medžlis IZ u BiH sinoć odreagirali i pozvali sve nadležne da se preispita odgovornost onih koji su to organizirali i onih koji su to dozvolili - ističe Bilal Memišević, prenosi Preporod.

Badnje veče u Srebrenici, također, ni ove godine nije prošlo bez provokacija. Tako je kroz ovaj grad ponovo prošla kolona vozila uz glasno puštanje, dijelom, ksenofobičnih pjesama.

Kolona vozila prošla je jučer i pored mezarja u Potočarima, u kojem su ukopane žrtve genocida, a večeras i kroz Srebrenicu, puštajući pjesme koje nemaju veze s vjerom i onim što se danas obilježava.