Razbojnička banda hara Mostarom, građani u strahu

Hercegovačko-neretvanskim kantonom, pogotovo njegovim središtem Mostarom, u posljednjih 20 dana hara razbojnička banda, pred kojom je policija, očito, nemoćna.

Među uposlenike pošti, benzinskih pumpi, banaka, trgovačkih centara, koji su najčešće na meti drskih pljačkaša, ali i građane, uvukao se strah. Novo, osmo razbojništvo u posljednjih dvadesetak dana, dogodilo se u četvrtak u kasnim večernjim satima, kad su dvojica maskiranih i automatskim puškama naoružanih muškaraca upala u objekt benzinske pumpe “Petrol” na Žovnici iznad Mostara.

Pljačkaši su najprije nasrnuli na zaštitara i oteli mu pištolj, a potom su ispraznili kasu, u kojoj su se nalazile skoro 2.000 maraka, te su se pješice udaljili u nepoznatom pravcu.

Posljednje dane oktobra obilježile su pljačke poslovnica brze pošte na mostarskom Bišću Polju, koje su počinjena po skoro istom šablonu. Iz poslovnice “X-Expressa” uzeli su skoro 10.000 KM, a iz “Euro Expressa” vreće sa pošiljkama, u kojima su se, kako se pretpostavlja, nalazile skupocjene stvari.

U tu poslovnicu upali su s “heklerom” i “kalašnjikovom”, a radnike su prestravili pucajući uzrak te su ih nakon pljačke čak i zaključali.

Zatražili sef

Veliki strah pretrpjeli su i uposlenici dvije poslovnice benzinske pumpe “Petrol” uz magistralnu cestu M-17 u naselju Željuša kod Mostara. Sa plijenom većim od 3.000 KM, pobjegli su BMW-om. Uprkos činjenici da su ih jurile i mostarska i jablanička policija, razbojnicima se trag izgubio, dok je automobil pronađen u selu Glodnica na obali Jablaničkog jezera. To je, ujedno, jedini trag koji za sada imaju istražitelji.

Nijedan slučaj nije riješen, kao ni onaj od 7. oktobra, kad su dvojica naoružanih razbojnika od zaštitara u objektu “Bingo” kod Čitluka zatražili sef s novcem, nakon čega su pobjegli. Trag se izgubio i razbojniku koji je 9. oktobra usred dana ušetao u poslovnicu “Raiffeisen banke” u Mostaru kod zgrade “Spajalica”, odakle je, uz prijetnju oružjem, uzeo 2.000 KM.

Balić: Nedostaje policajaca

Nail Balić, predsjednik Sindikata policije HNK, smatra da se hronični nedostatak policajaca reflektira na sigurnosnu situaciju u HNK.

- Poznata je činjenica da u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK nedostaje 300 policajaca. Nedavno je izvršen prijem njih 75. No, to je samo kap u moru. Manjak ljudstva i nepokrivenost terena policajcima dovodi upravo do porasta takvih djela. S druge strane, neophodno je pooštriti kaznenu politiku - kazao nam je Balić.

U policiji ostali nijemi

Na naš upit o tome kako zaustaviti val razbojništava i vratiti sigurnost među građane, jučer su u MUP-u HNK ostali nijemi. Na naše brojne pozive oglušio se Dragan Jelonjić, načelnik Policijske uprave, dok nam je Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova HNK, u SMS-u naveo da se obratimo portparolu, koji je, također, izbjegavao naše pozive.