Razgovor sa jednim od najnagrađivanijih i najprevođenijih savremenih bh. pisaca, Farukom Šehićem

Rotary club Bihać i Gradska galerija Bihać sa zadovoljstvom vas pozivaju na razgovor sa književnikom Farukom Šehićem koji će se održati u srijedu, 11. decembra 2019. godine, u 19:30 sati u prostorijama Galerije. Sa Farukom Šehićem će razgovarati Kristina Ljevak, urednica u Izdavačkoj kući Buybook.

Faruk Šehić jedan je od najnagrađivanijih i najprevođenijih savremenih bosanskohercegovačkih pisaca.

Njegova prva djela, knjiga poezije „Hit depo“ i knjiga kratkih priča „Pod pritiskom“ imaju kultni status kod čitalačke publike. S romanom „Knjiga o Uni“ koji je najprije dobio nagradu „Meša Selimović“ a potom i Evropsku književnu nagradu, stekao je međunarodnu reputaciju i nedavno je „Knjiga o Uni“ dobila jedanaesti prevod, ovoga puta na rumunski jezik, dok su u pripremi prevodi na perzijski, turski i njemački jezik.

Nedavno je dobio nagradu XXXI Premio Letterario Camaiore-Francesco Belluomini Premio Internazionale 2019 za knjigu „Ritorno alla natura“. Ova prestižna nagrada ima više kategorija, između ostalog i onu u kojoj se dodjeljuju nagrade za strane pisce čiji su prijevodi objavljeni u Italiji u toj godini. Raniji dobitnici su bili neki od najznačajnijih svjetskih pisaca kao što je nobelovac Seamus Heaney ili pjesnik Jevgenij Jevtušenko.

Knjiga „Ritorno alla natura“ je Šehićev izbor pjesama iz knjiga „Hit depo“ (2003.) i „Transsarajevo“ (2006.) i tri pjesme iz posljednje knjige poezije „Moje rijeke“ (2014.)

Odlične reakcije publike i struke, te kritike u prestižnim medijima prate i nedavni prevod na engleski jezik njegove knjige „Pod pritiskom“ („Under Pressure“).

„Priče sa satnim mehanizmom“ je posljednja knjiga proze koju je Šehić objavio u izdanju hrvatske Frakture i bosanskohercegovačkog Buybooka. U njoj se, nakon pomenutog velikog uspjeha romana „Knjiga o Uni“ vraća formi kratke priče koja u ovom slučaju nosi podnaslov „Predapokaliptični sevdah“ i u kojoj rat nije dominantna tema, više ga pronalazimo u tragovima, odnosno u posljedicama. U knjizi „Priče sa satnim mehanizmom“ osim besprijekornog stila, pronaći ćemo i onu srčanost iz kultne Šehićeve knjige „Pod pritiskom“, ali i mističnost i zavodljivost prisutnu u romanu „Knjiga o Uni“. „Priče sa satnim mehanizmom“ još jedna su potvrda nesvakidašnjeg autorovog umijeća vladanja različitim književnim postupcima.

Faruk Šehić rođen je 1970. godine u Bihaću. Bio je pripadnik Armije BiH kada je i teško ranjen. Njegovo stvaralaštvo nerijetko je inspirisano traumatičnim iskustvom rata, a osim što ga kritika smatra jednim od najdarovitijih pisaca mlađe generacije na području bivše Jugoslavije, s razlogom ga označavaju i kao predvodnika takozvane pregažene generacije.