Razina mora raste sve brže, od New Yorka do Šangaja prijete velike poplave

U izvješću se spominje kako se ledenjaci od Himalaje do Antarktika ubrzano tope te da gradove poput New Yorka ili Šangaja vrlo vjerojatno čekaju redovite poplave.

Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) objavio je izvješće prema kojem će se razine mora podići puno prije nego što se očekivalo do 2100. godine.

Na izvješću naziva Special Report on the Ocean and Cryosphere in a Changing Climate radilo je više od 100 znanstvenika iz 36 zemalja. Radi se o posljednjem od tri specijalna izvještaja IPCC-a nakon onoga iz listopada prošle godine, koje je pokazalo da imamo vremena samo do 2030. godine da bismo održali globalno zagrijavanje ispod 1,5 stupnjeva Celzijevih.

Neke stvari se više ne mogu zaustaviti

"Ovo je izvješće jedinstveno. U njemu su prvi put analizirani podaci s najudaljenijih krajeva svijeta; od najviših planina udaljenih polarnih regija do najdubljih predjela oceana", rekao je Ko Barrett, potpredsjednik IPCC-a.

"Otkrili smo kako su na ovako udaljenim područjima događaju očite promjene potaknute globalnim zatopljenjem za koje su glavni krivci ljudi“, dodao je.

U izvješću se navodi kako je zatopljenje uzelo maha i da već sada postoje po klimu negativne posljedice, poput povećanja razine mora koje se više ne mogu zaustaviti.

No znanstvenici smatraju da čovječanstvo još uvijek ima izbora, odnosno može odlučiti pod hitno zaustaviti globalnu ovisnost o fosilnim gorivima.

Nalazi IPCC-a pokazuju da se naš planet ubrzano zagrijava, što se pogotovo primjećuje po otapanju ledenjaka od Grenlanda do Antarktike i da će se razina mora do kraja ovog stoljeća vjerojatno povećati značajno više nego što je predviđeno.

Ledena ploča na Grenlandu koja može, ako se otopi, povisiti razinu mora za 6 metara, topi se najbrže. Između 2006. i 2015. izgubila je u prosjeku više od 275 gigatona leda godišnje.

Ledeni pokrov Antarktike također rapidno nestaje. Gubitak njegove mase utrostručio se između 2007. i 2016. godine u odnosu na prethodnih deset godina.

Znanstvenici smatraju da će se zbog ubrzanog otapanja Antarktike, ako nastavimo ovim tempom emisije stakleničkih plinova, razina mora do 2100. godine vjerojatno povisiti za 1 metar.