Ekološki incident u Ćehotini: Razlog uginule ribe još nepoznat

NVO Green home postavila je na svoj Facebook profil fotografije strane "Lice Crne Gore" na kojima se vidi pomor ribe u Ćehotini

Nakon što su dobili informaciju o velikom ekološkom incidentu u Ćehotini, koji je ovih dana izazvao ogroman pomor ribe, ministar poljoprivrede Crne Gore  Milutin Simović razgovarao je sa Menadžmentom EPCG i dogovoreno je da ta kompanija nadoknadi štetu i izdvoji neophodna sredstva za poribljavanje Ćehotine, do pronalaženja osoba odgovornog za taj incident, prenose crnogorski mediji.

Podsjećaju da su nadležni inspektori nakon prijave od strane SRK Lipljan iz Pljevalja, koji gazduje vodama Ćehotinom i Vežišnicom,  izašli na teren, konstatirali činjenično stanje i uzeli uzorke ribe i vode.

-Precizan razlog zamućenja rijeke i uginule ribe bit će poznat nakon urađene analize uzorka upućenih u Centar za ekotoksikološka ispitivanja. Očekujemo da će nakon utvrđivanja uzroka i procesuiranja slučaja od strane nadležnih organa počinilac ovog nedjela biti adekvatno procesuiran i kažnjen – poručili su u crnogoroskom ministarstvu.

Podsjećamo NVO Green home postavila je na svoj Facebook profil fotografije strane “Lice Crne Gore” na kojima se vidi, kako su kazali, pomor ribe u Ćehotini u Pljevljima, nakon što su prethodnih dana, navodno, puštene kemikalije iz TE Pljevlja u tu rijeku.

Predstavnci EPCG i menadžmenta termoelektrane, priopćili su da su odmah nakon informacije o ekološkom incidentu u Ćehotini, obišli teren te da su, nakon detaljne analize, utvrdili da nadležni u TE “Pljevlja” nisu vršili nikakvu aktivnost na ventilima koji kontroliraju ispuštanje materija u rijeku Vezišnicu, a koja se ulijeva u Ćehotinu. Istakli su i da će podići kaznenu prijavu protiv jedne ili više osoba, zbog sumnje da su manipulirali ventilom koji se nalazi van kruga termoeletrane.