Reagiranje ministra obrazovanja USK na medijske objave o nezakonitom djelovanju

Muhamed Ramić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona oštro osuđuje napade i insinuacije o navodnom nestručnom i nezakonitom radu u Ministarstvu na čijem je čelu.

„Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona  već duže vrijeme ulaže maksimalne napore da se stanje u  obrazovanju uredi, prvenstveno radi stvaranja boljih uvjeta za djecu u  školama, odnosno  stvaranja što kvalitetnijeg nastavnog procesa.

Uporedo sa  rješavanjem nagomilanih  problema oko potpisivanja kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama Unsko-sanskog kantona a potom pripreme procedure za njegovu izmjenu, kako  školska godina ne bi počela štrajkom  zaposlenih u obrazovanju, počele su i aktivnosti oko pripreme početka školske godine.

Svake godine, pa tako i ove, tek kada nastava počne uoče se određeni problemi koji se u skladu sa zakonskim odredbama i rješavaju.

Jedan od takvih problema je i brojno a  kombinirano  odjeljenje u OŠ Brekovica koje je na zadovoljstvo i roditelja i djece, a u okviru  zakonskih mogućnosti i riješeno. Napisi pojedinih portala i saopćenja nekih stranaka o navodnoj  nestručnosti uposlenika Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta nisu  ništa nego jeftino  podilaženje  roditeljima, odnosno građanima radi prikupljanja poena u izbornoj kampanji.

Svaka odluka i mišljenje Ministarstva rezultat su rada više stručnjaka i podliježe kontrolama svih pravosudnih organa   koji, ukoliko uvide, imaju pravo da provjeravaju naš rad, i da, ukoliko uoče nepravilnosti, odgovorne kazne.

Zapošljavanje u svaki organ uprave pa tako i u ovo Ministarstvo provodi Agencija za državnu službu Federacije BiH tako da je nekorektno  da pojedine stranke u svojim saopćenjima govore o nezakonitim radnjama u Ministarstvu za što nemaju argumente.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a  ne smije biti sredstvo u političkim kampanjama. Političke kampanje imaju jasno definirana pravila čiju implementaciju  kontrolira Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine.

 Molimo političare, da u svojim prepiranjima putem saopćenja i  napisa na „svojim“, odnosno „bliskim“ portalima izostave  državne službenike, jer će isti iskoristiti zakonom propisana prava za  zaštitu od uvreda i kleveta i  narušavanja javnog ugleda. Podsjećamo predstavnike  političkih stranaka da je bilo kakav pokušaj utjecaja i pritisak  na rad državnih službenika, odnosno državne službe, strogo zabranjen.

Očekujemo od političara da u kampanji govore o svojim rezultatima i planovima a nikako da govore  o radu  državnih  službenika  koji se u svom radu  moraju  prije svega pridržavati pravila neovisnosti, pravičnosti odnosno zakonitosti, a za što su dužni odgovarati za to nadležnim institucijama a nikako političkim strankama.“