Reakcija iz Bosnalijeka: Ugrožena radna mjesta više od 800 uposlenika

sadf
Skrećemo pažnju šire javnosti o problemima sa kojima se kompanija suočava zbog rusko-ukrajinske krize, naveli su

Iz Bosnalijeka su reagirali, kako navode na nastavak  "iznošenja netačnih informacija sa strane grupe dioničara i njihovih predstavnika".

Iz PR službe Bosnalijeka navode da su dužni upoznati javnost, nadležna tijela i radnike Bosnalijeka da je na djelu pokušaj bezobzirnog nezakonitog i nasilnog preuzimanja kompanije očiglednim kršenjem zakona.

- Kako je već ranije saopšteno iz kompanije Bosnalijek, vanredna Skupština dioničara Bosnalijeka dd Sarajevo, koja je zakazana za 10. mart 2022. godine, otkazana je zbog nemogućnosti njenog održavanja u skladu sa zakonom. Naime, Bosnalijek dd je dana 08. 03. 2022. godine primio naredbu Tužilaštva BiH za koju traži da dostavi kompletnu dokumentaciju za prvih deset dioničara (prijave, punomoći i ostala prateća dokumentacija neophodna za učešće u Skupštini) najkasnije do 09. 03. 2022. godine do kraja radnog dana - navodi se u saopćenju.

Prenesena informacija

Dalje navode kako nisu bili u mogućnosti da organizuju Skupštinu 10. marta, te da je taj dan grupa dioničara pristigla na adresu kompanije.

- Uzimajući u obzir da je navedena dokumentacija neophodna za neometan i zakonit rad Skupštine, prije svega radi utvrđivanja kvoruma prisutnosti dioničara te utvrđivanja valjanosti pristiglih prijava i punomoći, Društvo nije bilo u mogućnosti da organizuje navedenu Skupštinu za 10. 03. 2022. godine te je njeno održavanje otkazano, o čemu su javnost, dioničari i njihovi punomoćnici obaviješteni putem sredstava javnog informisanja te se veliki broj dioničara nije odazivao. U ovom trenutku, 10. 03. 2022. godine u 11 sati, kada je početno planirano održavanje otkaza Skupštine, grupa dioničara pristigla je na adresu kompanije i zahtijevala da uđe i održi Skupštinu dioničara u vlastitom aranžmanu - naveli su.

U saopćenju dalje stoji da je dioničarima prenesena informacija da je Skupština otkazana jer Društvo nije raspolagalo navodima neophodnom dokumentacijom, s obzirom da je ista po osnovu naredbe Tužilaštva BiH izuzeta, nakon čega je grupa dioničara izvan prostora Bosnalijeka navodno pristupila održavanju sastanka koji su nazvali skupštinom i donošenju odluka bez prijave i punomoći te bez prisustva svih dioničara, zatim bez imenovanog Odbora za glasanje, čime su takve odluke apriori ništavne.

Prekršen zakon

Vrijeme je, očigledno, grubo prekršen zakon i manifestirana sila čiji je jedini cilj nezakonito preuzimanje Društva. Napominjemo da su o svemu obaviještene nadležne institucije od kojih očekujemo blagovremenu reakciju u skladu sa zakonom. Skrećemo pažnju šire javnosti o problemima sa kojima se kompanija suočava zbog rusko-ukrajinske krize i činjenice da se svakodnevno borimo za očuvanje prihoda kompanija i radnih mjesta te ovakvo neodgovorno postupanje grupa dioničara u velikoj mjeri šteti ugledu i poslovanju kompanije i direktno ugrožava radna mjesta više od 800 poslanika - poručili su iz Bosnalijeka.