Reakcija iz EU na presudu Karadžiću

Konačna presuda u slučaju Radovana Karadžića pred Žalbenim vijećem Mehanizma za kaznene sudove u Haagu zatvara slučaj koji se dotiče nekih of najtragičnijih događaja u nedavnoj historiji Evrope, uključujući ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Duboko suosjećamo sa onima koji su izgubili svoje bližnje i onima koji su preživjeli, navodi se u izjavi Maje Kocijančič, portparolke visoke predstavnice EU Federice Mogherini.

Poručuju da Evropska unija u potpunosti poštuje odluku Haškog tribunala (ICTY) i Žalbenog vijeća Mehanizma za kaznene sudove u Haagu (IRMCT).

"Ponavljamo da je potrebna puna suradnja sa IRMCT, kao nasljednikom ICTY. EU očekuje da svi politički lideri u regionu podrže odluke međunarodnih tribunala i da se klone bilo kakvih izjava ili djela koja bi mogla baciti sumnju na nezavisnost i nepristrasnost sudskog postupka. Negiranje i revizionizam su u proturječnosti sa najfundamentalnijim evropskim vrijednostima. Međunarodno krivično pravo ne samo da doprinosi kraju nekažnjivosti, nego i podstrekuje povjerenje i pomirenje u Bosni i Hercegovini i cijelokupnoj regiji. EU također podržava efikasno i učinkovito domaće procesuiranje ratnih zločina, koje dopunjuje i nastavlja rad međunarodnih tribunala", navodi se u izjavi.

Pomirenje zahtjeva da društva iskreno i činjenično procjene prošlost i ujedine sve strane u konfliktu. U tome su ključni obrazovanje i spoznaja, stoji na kraju izjave.