Reakcija NB bloka na sastanak u vezi izmjena Izbornog zakona

Pozivanje Venecijanske komisije je kupovina vremena i omogućavanje daljnjeg izbornog inženjeringa vladajućih stranaka

 

Aktuelni politički lideri u našoj zemlji još su jednom pokazali da nemaju kapacitet da riješe bilo koji problem, osim kada su u pitanju nameti poput akciza. Nažalost, posljedice neusvajanja izmjena izbornog zakonodavstva, najviše odgovaraju upravo Čoviću, Dodiku i Izetbegoviću, jer mogu nesmetano da nastave sa izbornim inženjeringom i sinoćnjim definitivnim nedogovorom su sebi stvorili još jedan alibi da se ne usvoje i tehničke izmjene izbornog zakonodavstva a na čemu je Nezavisni blok, kao i druge političke stranke, insistirao u Parlamentu BiH.    

 

Vladajuće političke strukture u BiH su glavni kreatori političkog, ekonomskog i socijalnog haosa u kojem se nalazimo, a nepronalaženje jedinstvenog stava kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, govore o tome koliko im je malo stalo do ove zemlje i njenih građana. Nakon još jednog propalog sastanka, farbanja očiju Venecijanskom komisijom koja je već dala stav po ovom pitanju, i kraha koji je Bosna i Hercegovina doživjela zbog nesposobnosti svojih vlasti, izražavamo bojazan za budućnost ove zemlje, koja je uveliko ogrezla u siromaštvo, korupciju i besperspektivnost. Mnogo puta do sada apelovali smo kako na vladajuće elite, tako i na međunarodne institucije u BiH, da iskoriste svoj uticaj i izvrše pritisak, prije svega na Dragana Čovića, kako bi ušli u koliko-toliko normalan izborni proces i imali korektne izbore. Sinoćnji sastanak i dogovor koji očekivano nije postignut, još jednom su pokazali da Bakiru Izatbegoviću, Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku odgovara haotično stanje u državi, jer samo na taj način mogu građane držati kao taoce, servirati im svoje politike straha, mržnje i nacionalne retorike, kako bi u oktobru mjesecu iscenirali izbore i obezbijedili još jedan mandat.

 

Nezavisni blok poziva međunarodnu zajednicu da stavi veto na priču ''Izborni zakon'', koja je od najveće koristi upravo aktuelnim vlastima, koje na matrici zaštite interesa Bošnjaka, Hrvata i Srba, grade svoje izborne platforme i ubiraju glasove za oktobarske izbore.

 

'' Ove političke elite i lideri su imali desetine godina da riješe pitanje Izbornog zakona u BiH. Kada nisu uspjeli za toliko godina, sigurno je da neće ni za pet mjeseci. Tema izborne kampanje moraju biti stabilnost zemlje, politike koje ce zaustaviti odlazak ljudi, povećati plate i penzije, olakšati poslovanje investitorima, te vratiti dostojasntvo našem radniku, bivšim borcima, braniocima, penzionerima, poljoprivrednicima, majkama porodiljama i studentima. Oni koji na izborima dobiju podršku građana na ovim temama, vrlo brzo će moći riješiti i pitanje Izbornog zakona i ostala ''teška''

 

pitanja koja aktuleni lideri nisu uspjeli riješiti deceniju'' – rekao je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH.

 

 

 

Press služba