Reakcije na hapšenje Dudakovića

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili su danas bivšeg generala Armije RBiH Atifa Dudakovića i još 11 osoba osumnjičenih za ratni zločin i zločin protiv čovječnosti, a nakon akcije SIPA-e izvedene po naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH, stigle su reakcije zvaničnika, političkih stranaka i organizacija u BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je da ''pritvaranje onih koji su cijelo vrijeme bili dostupni nadležnim tužilačkim i policijskim tijelima i redovno se odazivali na sve pozive, prerasta u zabrinjavajuću tendenciju'':

''Dudaković, Nadarević, Mahmuljin, Vikić su bili i ostaju sinonimi časne i herojske odbrane BiH i njihova nevinost će sasvim sigurno biti dokazana. Zbog toga će imati punu i trajnu podršku svih koji vole BiH i neće biti dozvoljeno njihovo blaćenje i ponižavanje'', poručio je Zvizdić.

Reagirala je i Stranka demokratske akcije poručivši da ''hapšenje i pritvaranje isključivo u cilju ponižavanja''.

''Zato je neizbježan zaključak da njihovo hapšenje i pritvaranje služi isključivo u cilju ponižavanja pripadnika 5.korpusa koji su časno i herojski odbranili Krajišnike pred udarom agresora'', navodi se u saopćenju iz SDA.

Iz Nezavisnog bloka ističu da "historijske činjenice govore da je Dudaković bio prvi čovjek odbrane Krajine, te da je iz skoro bezizlazne situacije uspio poraziti i srušiti planove i Martića i Mladića i Legije i Fikreta Abdića i sa svojim narodom osloboditi veliki dio tadašnjeg okupiranog teritorija BiH".

''Mi se zalažemo za i vjerujemo u pravnu državu i nikakvi pokušaji izjednačavanja krivice, što se moglo iščitati iz izjava nekih visokih zvaničnika naše zemlje i regiona nakon presuda Haškoj 'Šestorci' i Mladiću, neće moći svrstati u istu ravan sve učesnike proteklog rata, nego da će sud historije, kao i pravno utvrđene činjenice biti na strani onih koji su časno, dostojanstveno i hrabro branili svoju državu Bosnu i Hercegovinu'', rekao je predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH Senad Šepić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocijenio je hapšenje ''bespotrebnim ponižavanjem ljudi''.

''Hapšenje zapovjednika, generala Atifa Dudakovića, i drugih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH bespotrebno je ponižavanje ljudi koji su tokom višegodišnje istrage bili dostupni istražiteljima i redovno se odazivali na sve njihove pozive'', 
saopćeno je iz Izetbegovićevog kabineta.

 

Dodik: Naredbe snimljene kamerom

 

Penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak rekao je da je Dudaković uhapšen kao da je kriminalac ocijenivši da to nije ''ni humano, ni ljudski''.

"Uhapšen je na način kao da je kriminalac, što nije humano ni ljudski", naglasio je Divjak te podsjetio da je i on sam bio uhapšen te da shvata kroz kakvu situaciju prolazi Dudaković.

Reagirao je Saveza za bolju budućnost. SBB smatra da sigurnosne službe i tužilaštva trebaju raditi na procesuiranju svakog eventualnog zločina, ali su zabrinuti činjenicom da se vodeći oficiri Petog korpusa na svaki način godinama medijski i politički kompromitiraju i tako pripremaju za kolektivno procesuiranje.

Povodom hapšenja Dudakovića novinarima se u Banjaluci obratio Milorad Kojić, direktor Republičkog centra Republike Srpske za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

''Kao što sam rekao, Dudaković nije samo nalagodavac već je Dudaković i izvršilac. Predmet je još uvijek u fazi istrage'', poručio je on.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da hapšenje Dudakovića s aspekta prava nije zakasnjelo, jer ratni zločin ne zastarijeva, ali je zakasnjelo s aspekta pravde.

"Potomci žrtava Dudakovićevog zločina pravdu čekaju više od 20 godina. U međuvremenu su mnogi umrli, kao što je umrlo na desetine svjedoka njegovih brutalnih zločina. Prošlo je čak i 12 godina otkako sam zajedno sa tadašnjim predjsednikom Republike Srpske podnio prijavu za ratni zločin protiv Atifa Dudakovića, čije su naredbe za vršenje zločina snimljene kamerom", rekao je Dodik.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je da očekuje da će Dudaković biti osuđen.

"Vjerujem da će uskoro biti podignuta optužnica, te da će doći do pravičnog suđenja na kojem će se dokazati krivica Dudakovića i njegovih saradnika", rekla je Rajilić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je izrazio nadu ''da ovo hapšenje i suđenje neće biti farsa''.

"Nadam se da će pravda koju očekuju žrtve biti zadovoljena", rekao je Čubrilović.

Kako je ranije javio reporter N1 televizije Zvonko Komšić, Dudaković je saslušan u prostorijama SIPA-e u Istočnom Sarajevu. Više detalja u informativnim emisijama N1.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da su uhapšeni nekadašnji zapovjednici i pripadnici 5. korpusa Armije RBiH koji su osumnjičeni za ratne zločine tokom 1994. i 1995. godine. Izvršeni su pretresi na 17 lokacija.