Reakcije na okupljanje četnika: Kritike, poređenja, krivične prijave...

Godinama unutar državnih parlamentarnih struktura nije bilo sluha za usvajanje posebnog zakona koji bi zabranio i kažnjavao okupljanja skupina koje veličaju ideologije, a koje su rezultirale brojnim ljudskim žrtvama.

U međuvremenu takve organizacije koje ističu fašističke simbole, pozivaju na mržnju, nove sukobe, uredno dobivaju odobrenja za rad nadležnih ministarstava, kao nevladine organizacije, folklorne grupe...

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić je najavio da će nadležne agencije zadokumentovati jučerašnje postrojavanje Ravnogorskog četničkog pokreta, posebno sa stanovišta određenih poruka koje su se mogle čuti. Sve će proslijediti Tužilaštvu BiH od kojeg očekuju reakciju. No, ističe i sljedeće:

"Ako Ministarstvo pravde donese rješenje o upisu određenog udruženja u Registar udruženja građana i o tome im izda rješenje onda ja nemam načina i da utičem na jednu takvu odluku. I ako onda nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova da dozvolu za okupljanje tog skupa šta Ministarstvo bezbjednosti može učiniti".

Danas delegat u državnom Parlamentu, Denis Bećirović, prisjeća se da je još kao zastupnik predlagao izmjene Krivičnog zakona kojim bi se zabranilo djelovanje neofašističkih organizacija. Predlagao je i poseban zakon koji bi tretirao ovu problematiku. No, nikada nije bilo podrške iz Republike Srpske, ali i pojedinih zastupnika iz Federacije, napominje Bećirović.

"Suočavamo se sa jednom vrlo opasnom tendencijom, a to je tendencija da se izjednačava fašizam i antifašizam. To je apsolutno neprihvatljivo. Nama treba takva politika u kojoj ćemo jasno osuditi sve neofašističke organizacije; ne samo četnički pokret već i ustaški pokret i sve druge kvislinge koji su bili na strani najvećeg historijskog zla, na strani nacifašizma. Dakle, ta borba mora biti jasna, principijelna, a ja mislim da te stvari moramo ugraditi i u zakonodavstvo BiH", kaže Bećirović za N1.

Na pitanje zašto nije bilo reakcije MUP-a Republike Srpske, premijer Radovan Višković navodi da se oko čitavog pitanja digla pretjerana medijska drama. Ipak zakon na državnom nivou, riješio bi mnogo toga, navodi.

"Imamo mi takvih slučajeva i na jednoj i drugoj i trećoj strani i zaista podržavam ovo što je u Austriji urađeno. Ne može se neki skup pretvoriti u političke poruke u veličanja neke mržnje ili na neki način izazivanja da ne kažem određenih netrpeljivosti kod nekoga drugog. Mislim da novi Savjet ministara, nova Parlamentarna skupština, evo im prilike na prvom zasjedanju da to pitanje urede onako kako ga urede Republika Srpska će ga poštovati", poručuje Višković.

Nove vlasti tek trebaju da se uhvate u koštac s ovim pitanjima. Od sumnjivih udruženja, skupova do ulica i institucija koje nose nazive ratnih zločinaca, onih koji su veličali i praktikovali fašističke ideologije. Evropska unija to očekuje. Jasno je i nakon nedavne odluke austrijske biskupije o zabrani komemoracije na Blajburškom polju. Razlog, događaj se koristi za promociju nacionalističkih ideja.

"Stvar je u tome da se hrvatska aktualna politička elita u Republici Hrvatskoj nije pravovaljano suočila sa ostavštinom iz ustaškog perioda i i ostavštinom NDH siguran sam da bi odluka Biskupske konferencije Austrije ili Koruške bila sasvim drugačija da su se oni jasno i glasno ogradili od bilo kakve poveznice s ustaštvom", zaključuje Slaven Raguž, HNS.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić naveo je kako u BiH postoji 16 pokreta sličnih ravnogorskim. Svi registrovani pred sudovima u RS. A protiv onog koji se jučer okupio u Višegradu, odnosno tamo prisutnih NN lica, Vlada Kantona Sarajevo podnijela je krivične prijave.