Reakcije stranaka na dogovor i novu vladu USK: Od šoka i ‘iznenadjenja’ do šanse za Krajinu i pune podrške

c

Dugo se vremena razgovaralo o novoj većini na USK, svako je pokušavao napraviti nešto, ali je sve bilo nerealno i daleko od konačnog dogovora do prošlog vikenda, kada je jedna grupacija stranaka, poznata kao Blok B3 najavila da je blizu dogovora nove većine sa SDA. NES bi u ovom slučaju ostao opozicija. A onda je to, očito bio odličan alibi za NES da ‘otrese’ tu grupaciju i pokaže da oni mogu da SDA to lakše i bolje dogovoriti. I desilo se. Brzo. Danas u Sarajevu i zvanično potpisana koalicija. 

“Ovo je poruka stabilnosti USK koji već dugo vapi za jednom kvalitetnijom podrškom vladi u Skupštini USK. Ovo je dvotrećinska većina koja će dati zamah u radu, kako izvršne tako i zakonodavne vlasti u USK", izjavio je Jasmin Musić, zastupnik u Skupštini USK i predsjednik KO SDA USK. 

''Pratili ste moju prethodnu poruku, da oni koji su bili s nama, pet mjeseci smo radili i pokušali uraditi stvari, ali su pokazali da nemaju interes za državu i kanton, već lične interese. Građani USK će to najbolje razumjeti. Ne mogu oni sa 100-200 glasova upravljati, već oni s 15.000, oni kojima su građani dali podršku. Ova koalicija ima oko 60.000 glasova"- izjavio je Mustafa Ružnić, predsjednik NES USK i aktuelni premijer kantona.

"Ovo će vjerovatno biti najbolja opcija za građane kantona... U USK vlast nije funkcionisala dobro, ovo bi bila stabilna vlast tamo”- naveo je Albin Zuhrić iz DF Željko Komšić. 

“Ovo je u trenutnim okolnostima i rezultatima sa zadnjih izbora najbolji ishod za Unsko- sanski kanton i vjerujem da će toga biti svjesni svi unutar ove koalicije, posebno dvije najveće stranke, ali i DF koji ima stabilno rukovodstvo i daje dodatni kredibilitet sa gradjanskim vrijednostima u ovoj grupaciji na USK. 

Ovu stabilnost i komotnu većinu moraju iskoristiti da zajedno pokrenu Krajinu i izbore se za što veću podršku sa viših nivoa vlasti, jer znam po svome iskustvu da dok je Krajina bila podijeljena nije se moglo značajnije povući sredstava i podrške sa federalnog ili državnog nivoa, jer je uvijek najmanje jedna strana iz Krajine to zbog svojih uskostranačkih razloga kočila. Ovaj put više nema prepreke da se jako podrži Krajina. Takodjer, dobra je opcija da Mustafa Ružnić nastavi voditi Vladu USK, da realizira neke dobre započete projekte” - istakao je Senad Šepić, lider Nezavisnog bloka i bivši državni zastupnik iz Krajine. 

S druge strane, od nekadašnjih partnera NES-a muk i tišina. Iz Naše stranke i NiP USK koji su pokušali pozicionirati sebe u vlasti sa SDA, a izbaciti NES, još nema zvaničnog saopćenja, ali je jasno da su ispali amateri, potrošili svoju priču i spin kako su drugačiji i da ‘nikada ne bi i neće sa SDA’ i na kraju će ispasti najveći gubitnici, najvjerovatnije i na višim nivoima vlasti, jer se očekuje da se ova većina preslika i na FBiH, pa zatim i na nivo BiH. 

Iz SDP-a pak ovaj komentar: 

“Iznenađeni smo potezom NES-a. Nismo ovo očekivali, posebno jer smo imali odličnu saradnjuz Ipak, meni je iskreno malo čudno da SDA, koja je najjača stranka u USK, se zadovolji sa tri ministarstva, a NES-u da isto tako tri i još premijera. Možda su tražili nešto na višim nivoima. Vidjet ćemo - naveo je Razim Halkić, predsjednik kantonalnog odbora SDP.

Kako će se stvari dalje razvijati i koliko će biti snage da ovu stabilnost ove stranke preslikaju i na više nivoe, saznaćemo uskoro. 

Foto: Hayat