Realizacija projekta mladih u Bihaću u sklopu javnog poziva Omladinske banke Bihać

Projekat
U Gradskoj upravi Bihaća danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa neformalnim grupama mladih koji su se prijavili na javni pozim Fondacije Mozaik i grada Bihaća za podršku projektima mladih i pokretanju mikrobiznisa.

Grad Bihać ove godine povećao je svoje učešće u projektu Omladinske banke na 12.000 KM koja će uz udružena sredstva sa Fondacijom Mozaik, biti inicijalna kapisla za realizaciju projekata mladih u našem gradu a u sklopu javnog poziva Omladinske banke Bihać.

„Ovo je odličan projekat i naša podrška neće izostati i ove godine, a uspješna saradnja sa Fondacijom Mozaik biti će nastavljena i kroz otvaranje hub prostora koji će dodatno biti na usluzi našim mladima i onima koji žele pokrenuti start up biznise“- istakao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća. Prema riječima Sanje Kojić, asistentice u programu Omladinske banke, Fondacija Mozaik je omogućila mladima u BiH i regionu i partnerima da budu uključeni u lonac.pro zajednicu za razvoj aktivizma i preduzetništva. Ovom zajednicom, dodaje Kojić, Mozaik omogućava mladima brži i efikasniji način apliciranja za projekte, mikrobiznise i investiranje u biznise. 

  „ U 2020. godini Fondacija Mozaik uz podršku donatora i u partnerstvu sa 43 opštine/općine/grada za program Omladinske banke obezbijedila je 906.250 KM (652,250 KM za grantove i 254.000 KM za program) kojim upravljaju 43 Omladinske banke sa 300 mladih koji će moći odobriti oko 350 projekata i oko 60 mikrobiznisa mladih“ – istakla je Kojić.  

Ona je kazala da je na prvi poziv Omladinskih banka otvoren do 09.03.2020. godine aplicirano 335 projekta i 43 mikrobiznisa. 

  Projekti Omladinske banke Bihać koji su prošli u prvom krugu javnog poziva su:  

-Studentski kutak (Kristina Vinčar, Haris Dukić, Dženan Omeradžić),  

-Noć sporta u Bihaću (Haris Babić, Armin Karabegović, Adnan Bosnić)

-Basket Bihać 2020 (Amir Kulenović, Lejla Hamzić, Dino Šerak, Mirhat Bešić)

-U zdravom tijelu zdrav duh (Jasmina Kulenović, Šejla Kulenović, Jasmina Merdanović)

-Plesna subota (Irma Memagić, Almira Isaković, Željka Jelić)

-Košarka u srcu -3x3 Bihać 2020 (Željko Juričić, Sanel Kajtazović, Armin Aziraj)

Kada je u pitanju prijava za mikrobiznis, odobren je mikrobiznis pod nazivom „Studentski poslovi“ – Haris Dukić.