Rebalans budžeta USK-a zbog krize

krajina
Nakon nekoliko mjeseci koronakrize i ekonomskih posljedica koje su paralelno nastale povećana je potreba za domaćim proizvođačima hrane

 

Ekonomske posljedice izazvane pandemijom koronavirusa osjetno su se odrazile na Unsko-sanski kanton. Smanjen je protok ljudi i roba, turizam je u zastoju, smanjeno je punjenje budžeta, a privrednici se bore da zadrže broj postojećih radnika.
- U vrijeme pandemije vidimo koliko je bitna proizvodnja hrane, koju više od 90 posto proizvode naše zadruge. Izgradnja infrastrukture, silosa, skladišnih prostora bio bi sljedeći logičan potez, kazao je ministar poljoprivrede u Vladi USK-a Nijaz Kadirić prilikom nedavnog susreta sa zadrugarima.

Na posljednjoj sjednici Vlade prihvaćen je i izvještaj o realizaciji kantonalnih novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji za 2020.
Kada je u pitanju Ministarstvo finansija, ministar Vedran Prša je analizirao stanje u budžetu i utvrdio da je ostvarenje prihoda i primitaka u odnosu na planirane manje za 24,07 posto. U aprilu i maju 2020. osjetan je pad prihoda i primitaka te je u ovom trenutku izvršenje manje za 11,941 milion KM u odnosu na isti period 2019.

Gotovo 12 miliona maraka je manje prihodovano u budžetu USK-a u odnosu na prošlu godinu, a subvencije za pogođenu privredu su tek 2,5 miliona maraka

- Kako bi se ublažile posljedice pandemije, a prvenstveno u cilju očuvanja radnih mjesta u realnom sektoru, neophodno je izvršiti prestrukturiranje budžeta Unsko-sanskog kantona za 2020, predočili su iz Ministarstva Vladi koja je zatražila prijedlog odluke o formiranju posebne budžetske stavke/Fonda pod nazivom “Podrška privredi zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa”.
- Predložena visina za rebalans budžeta iznosi 235.573.506 KM, što je u odnosu na usvojeni budžet manje za 1,24% ili u apsolutnom iznosu 2,95 miliona konvertibilnih maraka, obrazložio je Vedran Prša, ministar finansija u Vladi USK-a.
Što se tiče programa utroška sredstava, subvencije preduzećima i poduzetnicima iz budžeta USK-a, Vlada je dala saglasnost na konačnu rang-listu korisnika sredstava. Nakon provedenog javnog poziva za isplatu dijela plaća za mart i dijela plaća za april 2020. bit će izdvojene 1,447.203,52 KM.


Prvobitno je bilo planirano da taj iznos bude 2,5 miliona KM, ali iz Vlade najavljuju da će biti raspisan i drugi krug javnog poziva za djelatnosti koje nisu bile obuhvaćene prvim krugom javnog poziva.

Svih osam općina u Unsko-sanskom kantonu, također, doprinose ublažavanju posljedica krize. Tako je, naprimjer, Gradska uprava Bihać osigurala domaćim proizvođačima besplatne štandove gdje mogu prodati dio svojih roba, a koji su locirani na Gradskoj otoci, popularnom šetalištu na Uni.
Izlagači će plaćati samo utrošenu električnu energiju i komunalije.
Neke od općina dodatno će subvencionirati one firme čije je poslovanje bilo obustavljeno, a najčešće što mogu učiniti i već poduzimaju, jeste umanjenje komunalija i taksa koji se tiču isključivo lokalnog nivoa.