REDOVNI IZVJEŠTAJ: Aktivnosti Štaba civilne zaštite Bihać

Bihać

Na području Grada Bihaća u protekla 24 sata potvrđen novi slučaj pozitivan na virus COVID-19, čime je broj oboljelih na području grada iznosi šest osoba, uz jedan smrtni slučaj.

Trenutno je u samoizolaciji po riješenjima nadležnih službi na području grada 577 osoba, dok je na području Unsko-sanskog kantona u samoizolaciji se nalazi 2561 osoba.(Napomena: podaci uzeti sa zvaničnih kanala i institucija).

Uposlenici Doma zdravlja Bihaća tokom protekla 24 sata imali su 25 redovnih intervencija i pregleda. Kada je u pitanju koronavirus, uposlenici Doma zdravlja Bihać uzeli su četiri uzorka koja su poslana u Sarajevo na testiranje. Ispred ZU „Doma zdravlja“ u funkciji je trijažni punkt koji je postavljen u krugu objekta, radi trijaže svih pacijenata koji ulaze u ovu zdravstvenu ustanovu. 

Na području Grada Bihaća u protekla 24 sata evidentirana su tri narušavanja javnog reda i mira, a nije evidentirana niti jedna saobraćajna nesreće. Vatrogasna jedinica Bihać imala je tri intervencije i to u ulici Viničkoj broj 14(gorio dimnjak), naselju Balići u MZ Izačić (gorila štala), i Trgu Zlatnih ljiljana b10/T3 u MZ Ozimice II( gorio dimnjak). 

Uposlenici Matičnog ureda zajedno sa članovima štabova mjesnih zajednica u petak i subotu shodno naredbi Štaba civilne zaštite Grada Bihaća u cilju poštivanja naredbi o zabrani kretanja osoba starijih od 65 godina, započeli su obilazak osoba starijih od 65 godina koje penziju ostvaruju iz inostranstva u cilju ovjeravanja potrebnih punomoći za ostvarivanje iste. 

Ovjereno je 74 punomoći u MZ Izačić, Srbljani, Brekovica, Golubić, Sokolac, Kamenica, Zavalje i Skočaj, a danas ( ponedjeljak 30. mart ) ekipe idu u MZ Gata, MZ Vrsta, MZ Kamenica, MZ Izačić, MZ Klokot-Papari, MZ Srbljani, MZ Brekovica, MZ Pokoj, MZ Veliko Založje, MZ Mali Lug, MZ Veliki Lug, MZ Pritoka, MZ Sokolac, MZ Ripač, MZ Jezero-Privilica i ostale gradske mjesne zajednice danas ukoliko se stigne zbog obima posla.  

Sve osobe starije od 65 godina kojima je potrebna punomoć za ostvarivanje penzija iz inostranstva mogu se obratiti komandantima štabova civilne zaštite u svojoj mjesnoj zajednici radi formiranja evidencije. 

Ova obavijest odnosi se isključivo na osobe koje penziju ostvaruju iz inostranstva, dok se instrukcija o načinu i modalitetu podizanja peznzija za osobe starije od 65 godina koje penziju ostvaruju iz BiH očekuje od Federalnog penzijsko-invalidskog zavoda u narednim danima. 

NAPOMENA: Punomoć ne znači mogućnost ostvarivanja penzije kod kuće, nego opunomoćavanja druge osobe da penziju u ime penzionera podigne u banci. Punomoći se ne daju članovima štabova civilne zaštite mjesnih zajednica, već isključivo osobama koje penzioner odredi a koje nemaju zabranu kretanja.

Tokom proteklog dana članovi štabova civilne zaštite po mjesnim zajednicama izvršili su redovnu kontrolu osoba kojima su izdata rješenja o samoizolaciji ili zdravstvenom nadzoru zbog preventivne zaštite od koronavirusa COVID-19. Prema izjavama članova štabova mjesnih zajednica Klokot-Papari ( 11 osoba u izolaciji), Žegar ( 4 osobe u izolaciji), Ripač (10 osobe u izolaciji), Srbljani, Pritoka( 6 osoba u izolaciji), Izačić ( 56 osoba u izolaciji), Hatinac, Orašac ( 21 osoba u izolaciji), Vrsta ( 15 osoba u izolaciji), Kamenica ( 15 osoba u izolaciji), Brekovica ( 28 osobe u izolaciji), Donje Prekounje ( 12 osoba u izolaciji), Gata ( 21 osoba u izolaciji), Ribić-Orljani ( 5 osoba u izolaciji), Ozimice I ( 24 osobe u izolaciji), MZ Ozimice II ( 5 osoba u izolaciji), Sokolac ( 6 osoba u izolaciji), Vedro Polje, Luke, Jezero-Privilica( 10 osoba u izolaciji) , Kulen Vakuf ( 1 osoba u izolaciji), MZ Centar (2 osobe u izolaciji), MZ Veliko Založje ( 6 osoba u izolaciji), građani u samoizolaciji poštuje naredbu Kantonalnog štaba civilne zaštite USK-a. Članovi štabova, istovremeno su u svim mjesnim zajednicama Grada Bihaća obišli su starije osobe i porodice u stanju socijalne pomoći.  

Uposlenici JP Veterinarska stanica Bihać izvršili dezinfekciju svih stambenih objekata u Donjem i Gornjem Prekounju, Ozimicama 1 i 2, svih prevoznih sredstava za prevoz namirnica, goriva, zgrada u javnom sektoru, lječilišta Gata, te pojedinih bezinskih pumpi. U kontinuitetu se vrši dezinfekcija šalterskih službi banaka i privremenih prihvatnih centara za migrante( Borići i Sedra). 

Uposlenici JKP Komrad nastavili su sa čišćenjem ulica i pješačkih staza. Izvršena je dezinfekcija ulica i to Bosanska, Bedem, Aleja Alije Izetbegovića, Irfana Ljubijankića, Ceravačka brda, Darivalaca krvi i Harmanska. Ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale nastaviti će se sa dezinfekcijom ulica na području grada u narednim danima. 

T akođer, vrši se redovan odvoz smeća. Vodosnabdijevanje na području Grada Bihaća odvija se bez poteškoća i prekida. Voda na svim izvorištima koja su pod nadzorom JP „Vodovod“ Bihać je zdravstveno ispravna. Snabdijevanje električnom energijom na području grada Bihaća odvija se bez ikakvih poteškoća. PTT saobraćaj se odvija bez poteškoća.