Reforma zdravstva, ali i javnog sektora

Sastanak
Tokom susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara i entitetskim premijerima, te rukovodstvom Parlamenta BiH, Palmer je govorio o reformama koje su pred našom zemljom


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, zajedno sa premijerima Federacije BiH i Republike Srpske Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem, razgovarao je jučer sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthewom Palmerom.

Investicioni ciklus
Na sastanku je razgovarano o aktuelnim ekonomskim temama u kontekstu saniranja negativnih posljedica izazvanih pandemijom Covid-19.
Tegeltija je upoznao Palmera sa aktivnostima koje Vijeće ministara, u skladu sa svojim nadležnostima i u saradnji sa vladama entiteta, preduzima kako bi se očuvalo zdravlje građana i pokrenula privredna aktivnost.

Rekli smo da nam treba pomoć, pored ekonomije, u euroatlantskim integracijama na vanjskom planu i borbi protiv korupcije na domaćem, kaže Novalić
Kako je saopšteno nakon susreta, Tegeltija je ukazao na “blagovremeno i adekvatno reagovanje institucija u BiH kada su u pitanju spašavanje života i očuvanje zdravlja građana, naglasivši da je u narednom periodu neophodno postojeće instrumente finansijske podrške i inicijative usmjeriti u sanaciju zdravstvenog sektora, te pokretanje privrednih aktivnosti i vraćanje radnih mjesta”.
Tegeltija je istakao neophodnost finansijske podrške međunarodnih finansijskih organizacija kako bi se sanirale socijalne i ekonomske posljedice pandemije virusa korona i pokrenuo investicioni ciklus. Sagovornici su tokom sastanka razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim političkim i ekonomskim temama u BiH, regionu i svijetu.
- Svjedoci smo da su ekonomske reforme ustuknule nešto pred koronom nešto pred lokalnim izborima, ali jedino na šta društvo može računati kao na sigurnu bazu daljeg napretka je ekonomija, kazao je Novalić nakon sastanka.
On je istakao da je na sastanku s Palmerom razgovarano i o većim javnim investicijama međunarodne zajednice, smanjenju opterećenja rada, reformi zdravstva i reformi javnih preduzeća, koja su, kako je rekao, značajan dio neefikasnosti ekonomije ovog društva.