Regata na Sani podigla očekivanja pred Unsku

Iako je Unska regata starija i mnogo dalje poznata zbog dobre organizacije, Ključka regata na rijeci Sani ima sve više gostiju

U subotu je održana 23. internacionalna Ključka regata na rijeci Sani. Plovilo se od Dubočana do Sokolova, nekih 20 kilometara riječnog puta na Sani koja je u ovo doba godine izuzetno plitka. No, to nije spriječilo nekoliko stotina učesnika da se kvalitetno provedu ovog vikenda.

Već nekoliko godina u nizu regata na rijeci Sani ruši rekorde po broju posjeta, čak prebacivši i očekivane posjete za daleko stariju i poznatiju Unsku regatu.

Skokovi sa jastuka

Ono što su prednosti rijeke Sane i što ovoj regati daje posebnu čar, jeste besprijekorna organizacija Kajak-kanu-kluba Ključ uz podršku cjelokupne lokalne zajednice. Osim toga regata na Sani traje samo jedan dan, što je mnogo prihvatljivije za brojne zauzete učesnike, koji će ionako na Unskoj regati birati sebi jednu od četiri etape. Provesti četiri dana na rijeci zaista je mnogo, ali i za to uvijek postoje mušterije.

Prvi dan, u srijedu, izvršiće se okupljanje učesnika Una Regate u kampu Martin Brod, u piknik zoni Lučica gdje će se svečano otvoriti Una Regata uz muzičko-zabavni program. Idućeg dana, u četvrtak, Unska regata kreće na plovidbu, prolazi kroz Kulen Vakuf gdje je planiran mali odmor, te uvečer dolazi u posjetilačku zonu Štrbački buk, gdje ih čeka muzičko zabavni program i noćenje u kampu. Ujutro u petak kreću iz Štrbačkog buka na drugu etapu, prolaze kroz Račić, svraćaju na Japodske otoke gdje ih također čeka muzičko-zabavni program. Istu večer trebaju da uplove u Bihać, gdje će se održati tradicionalni skokovi sa Gradskog mosta u Bihaću, skokovi sa zračnog jastuka (Blobbing takmičenje) na gradskom kupalištu Beton i na kraju veliki koncert Halida Bešlića i Alena Islamovića na gradskoj otoci, prenosi Oslobođenje.

U subotu Una Regata kreće na zadnju etapu, od Gradske otoke u Bihaću prema Bosanskoj Krupi. Pauza uz osvježenje i ručak čeka ih na Kostelskom mostu, a na cilju uplovljavaju u Bosansku Krupu kod kampa Male Ade. Tu će se održati svečano zatvaranje Regate i dodjela priznanja i zahvalnica, kao i veliki koncert grupe Zabranjeno pušenje.

Kotizacija

Za učešće u Unskoj regati kotizacija iznosi 50 KM, a cijene po etapama regate su sledeće: etapa Martin Brod – Štrbački buk – 20 KM, etapa Štrbački buk – Bihać – 25 KM i etapa Bihać – Bosanska Krupa – 20 KM.

Organizator obezbjeđuje prijevoz lične camping opreme i stvari od Martin Broda do Bosanske Krupe. Organizatori također obavještavaju i sve zainteresirane za učešće na ovogodišnjoj Una Regati, a koji nemaju vlastitu rafting opremu, da se mogu obratiti registrovanim agencijama u Bihaću kao što su Una RC Kiro rafting, Una regata Sport Bijeli, Una Aqua, Relaxing and rafting centar, Una Aquarius Diving and Rafting Centre, Green river rafting centar, Rafting centar Discover Bihać, Una Unique, HUT Aduna, Rafting centar “Svarog” i Una Pirates Bihać.