Region uvodi nove mjere: Za vikend sve radi do 20 sati

Beograd
Ovom odlukom promijenjena je prethodna da tržni centri, ugostiteljski i uslužni objekti ne rade za vikend, odlučeno je danas na sjednici Kriznog štaba Srbije koja je završena u rekordno kratkom roku

 

Krizni štab donio je danas odluku da će za predstojeći vikend radno vrijeme svih objekata biti do 20 sati, nezvanično je potvrđeno iz Vlade Srbije.

Tako je promijenjena odluka da tržni centri, ugostiteljski i uslužni objekti ne rade za vikend, odlučeno je danas na sjednici Kriznog štaba koja je završena u rekordno kratkom roku. Članovi se nisu obratili novinarima nakon zasjedanja štaba, nego će to učiniti na konferenciji koja je zakazana za danas u 15 sati, prenosi Nova.rs.

Prema ranijim saznanjima na dnevnom redu su bile mjere za ovaj vikend dok će se o Novoj godini odlučivati početkom naredne sedmice. Podsjećamo, u ponedjeljak 21. decembra Krizni štab je donio odluku o “oročenom” produžetku radnog vremena ugostitelja i tržnih centara.

Tako su, ove sedmice, tržni centri i uslužne djelatnosti radili do 20 časova. Ova mjera oročena je na pet dana – odnosno do danas. Odluke Kriznog štaba, koje je potom potvrdila i vlada, predviđaju da kafići i restorani rade bez muzike. Na prethodnoj sjednici Kriznog štaba, održanoj u ponedjeljak, nije bilo riječi o mjerama koje će važiti za Novu godinu, a tada je najavljeno da će se o tome raspravljati danas.

Epidemiolog Predrag Kon je uoči prošle sjednice izjavio da je medicinski dio kriznog štaba apsolutno protiv popuštanja bilo kakvih mjera, ali da je “realnost takva kakva je” i da će “to još vidjeti”. Kada je riječ o dočeku Nove godine, Kon je istakao da nije tajna da su ljekari iz Kriznog štaba preporučivali ograničenje kretanja od 19 sati do pet ujutro, ali da za sada za tim nema potrebe.

-Uobičajen doček nije realna opcija i to bi bilo katastrofalno, rekao je Kon i dodao da je epidemijska situacija i dalje nepovoljna i da se dešava da nema mjesta u bolnicama.