Regularnost izbora u BiH pratit će Tužilaštvo, SIPA, OSA i CIK, a štampanje listića stranke

Ovjereni posmatrači parlamentarnih političkih subjekata u BiH pratit će proces štampanja i distribucije glasačkih listića na ovogodišnjim predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Od Vijeća ministara BiH zatraženo je da formira akcioni tim koji će se baviti regularnosti izbora.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici usvojio je zaključak zastupnice SDS-a Aleksandre Pandurević kojim je zatraženo od Centralne izborne komisije (CIK) BiH da odmah akredituje posmatrače ovjerenih političkih subjekata i omogući im da u potpunosti prate i kontrolišu proces štampanja i distribucije glasačkih listića, kao i uništavanja matičnih ploča, a sve u svrhu sprečavanja izbornih krađa.

Podršku je dobio i drugi prijedlog Aleksandre Pandurević kojim se od Vijeća ministara BiH traži da formira akcioni tim od predstavnika Tužilaštva BiH, CIK-a, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH koji će se baviti pitanjem regularnosti izbora. 

Ovakvi prijedlozi uslijedili su nakon rasprave o spremnosti CIK-a da ove godine organizuje i provede fer izbore. Određeni broj zastupnika poručio je kako je javnost izgubila povjerenje u CIK nakon informacija o navodnim nepravilnostima u ovoj instituciji poput one o nestanku glasačkih listića. 

Pandurević je u diskusiji rekla da je sumnjivo što glasačke listiće uvijek štampaju iste štamparije bliske vlasti u RS-a, a da ih ove godine dodatno štampaju i Službenik glasnik RS-a i jedna firma iz Laktaša. Ona je pitala šta će se desiti ako se odštampa 40 hiljada dodatnih listića koji će se naknadno ubaciti u glasačke kutije.