Reis dao rok džematima da pristupe iz Australije, po isteku roka njegov muftija završio iza rešetaka

.

 

Na posljednja dešavanja u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine u Australiji osvrnuo se i ugledni hafiz, Nihad Beganović. On je na svom Facebook nalogu objavio službeni dopis reis uleme Huseina ef. Kavazovića koji je bio upućen muftiji Jasminu Bekriću u Australiji.

Bekrić je prije nekoliko dana uhapšen u akciji australijske policije, a tereti ga se da je zloupotrijebio novac od dobrovoljnih donacija. Time je pronevjerio ili za sebe zadržao nešto manje od 50.000 KM.

Tekst hfz. Nihada Beganovića prenosimo u cjelosti.

“Tačno prije šest mjeseci cijenjeni reis Kavazović je dao rok od šest mjeseci džematima odnosno muslimanima Bošnjacima u Australiji da pristupe krovnoj organizaciji IZ Bošnjaka u Australiji na čijem čelu je bio sada već uhapšeni muftija. Eto jedna zanimljivost da je na dan isteka famoznog roka, umjesto pristupa džemata krovnoj organizaciji, uhapšen reisov muftija. Kavazović u dopisu upozorava da svi oni koji se ne priključe u roku, da su se svojevoljno opredijelili da ne budu u sastavu jedinstvene Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Dakle, ova zadnja događanja sa muftijom u Australiji su čisti debakl i promašaj na prvom mjestu sarajevskog Rijaseta, pa onda redom: Vijeća muftija, Sabora IZ BiH koji je imenovao muftiju, reisa i njegovog zamjenika.

Sve sami zakuhali i na kraju osramotili ne samo Bošnjake, već sve druge muslimane u Australiji.

“Kada im se kaže: “Ne remetite red na Zemlji!” – odgovaraju: “Mi samo red uspostavljamo!” Zar?! A, uistinu, o­ni nered siju, ali ne opažaju.” – zaključio je svoj tekst ajetom iz Kur'ana hafiz Beganović.