Reis Kavazović: Moramo naučiti sami hodati, jer ćemo prije ili kasnije biti gurnuti na ivicu ponora i umirućeg života

Home

Reis Kavazović: Moramo naučiti sami hodati, jer ćemo prije ili kasnije biti gurnuti na ivicu ponora i umirućeg života


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović obratio se danas na otvaranju naučne konferencije „Islamsko obrazovanje u Evropi“ koja se održava na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Konferencija je od najvažnijih događaja u okviru obilježavanja velikog jubileja – 40 godina usješnog rada ovog fakulteta.

Reis Kavazović je na početku istakao da su obrazovanje i odgoj fundamentalni, te da zbog toga sa sobom nose tako mnogo odgovornosti. S tim u vezi, poručio je, trebamo utvrditi šta su ciljevi i vrijednosti na kojima počiva naš muslimanski identitet. Prema njegovim riječima, islamska prisutnost u Evropi je bremnita kroz povijest,  a danas na ovom kontinetu živi između 20 i 25 miliona muslimana.

Nameće se, kazao je, pitanje koliko je muslimanska zajednica spremna da preuzme odgovornost za Evropu koja je za njih postala useljenički kontinent.

Muslimani BiH su, dodao je, ljubomorno čuvali svoju islamsku tradiciju. Uprkos nastrajima tokom stoljeća, naglasio je, nismo izolirani ni od muslimanskog svijeta, ali ni od evropske kulture „kojoj smo geografski predodređeni“.

reis111

„Muslimani BiH su situirani između muslimanskog Istoka i evropskog Zapada“, kazao je reis Kavazović, naglasivši da zbog toga stalno „razvijamo model institucionliziranja muslimana u Evoropi“.

Podsjetimo je da bh. muslimani s kraja 19. stoljeća razvijaju i moderno islamsko školstvo, odnosno mederese, visokoe škole, fakultete. Na tim školama su predavali najbolji učitelji koji su se školovani  u domovini, muslimanskom svijetu i Evropi.

Prema njegovim riječima, u Evropi postoje tri autohtone grupe, a to su muslimani Balkana, Rusije, kao i useljenički muslimani s Mediterana i indisjkog potkontitenta.

Svaka od tih velikih grupa, dodao je, stekla vlastita iskustva i razvila različite tradicije koje trebaju biti doživljavane kao prednosti.

Poručio je da „moramo još danas biti svjesni procesa koji će se dešavati u budućnosti“. Podvukao je da postoji i jedan izazov koji mu se čini posebno težak.

„Dozvolite mi da, pored mnogih izazova koji su pred nama, primijetim jedan koji mi se čini posebno teškim, a koji dolazi od nas samih. Muslimanske zajednice u Evropi su se tokom 20. stoljeća uglavnom oslanjale na pomoć sa strane, iz islamskog svijeta. Neizmjerno smo im zahvalni na tom. No, navikli  smo se da nas drugi guraju kroz žvot i oblikuju našu svijest prema svojim problemima. Nismo naučili sami hodati, a prema onoj latinskoj izreci „u kretanju je život“, moramo se kretati i sami i tragati  za izvorima snage i ispiracije koja će oblikovti našu evropsku tradiciju. Ako su mogli muslimani Anadaluzije u svoje vrijeme obrazovati jedan prepoznatljiv muslimanski kulturni obrazac, moramo i mi, jer ćemo prije ili kasnije biti gurnuti na ivicu ponora i umirućeg života“, kazao je poglavar IZBiH, prenosi INS.

Poručio je da je obrazovanje jedna od rijetkih ljudskih djelatnosti čiji se plodovi u potpunosti ostvarjuju u budućnosti, a oni koji su sazreli u prošlosti korisni su u sadašnjosti.

„Ukoliko želimo naslutiti kakva će nam biti budućnost najbolje je da pogledamo  kakav odgoj i obrazovanje danas nudimo“, poručio je reis Kavazović.

 

(Izvor: INS.ba)

Objavio: Čet, 14/09/2017 - 20:11

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top