Reis Kavazović o političkim pijunima kojim vladaju stranci: Došlo je do te mjere da postaje upitna država za koju bi se narod borio

H

Nejedinstvo između Bošnjaka koje vlada posljednju deceniju intenziviralo se u posljednjih nekoliko godina do te mjere da država za koju se narod Bosne i Hercegovine borio postaje upitna.

Razjedinjeni bošnjački faktor privukao je pažnju nasljednika Sovjetskog saveza a posebno svjetske sile koju je otkrio Kirtofer Kolumbo. I prvi a najviše drugi iskorištavaju političke pijune na tlu Bosne i Hercegovine kako bi energiju i resurse ove države izvukli i prodali a druge uvezli i debelo naplaćivali uz redovne prijetnje zavrtanjem ventila.


Pravo je pitanje do kada će Bošnjaci njegovati nejedinstvo umjesto jedinstva kako krv bh. boraca prolivena za ovu državu ne bi bila uzalud. Šta bi na cjelokupnu situaciju danas, da su živi, kazali: Izet Nanić, Enver Šehović, Safet Zajko, Midhad Hujdur – Hujka, Adil Bešić, Nesib Malkić, Hajrudin Mešić, Mehdin Hodžić, Safet Hadžić i brojni drugi…


U trenutnoj situaciji, unatoč brojnim napadima i oštrim porukama upućenim prema Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine, reisu-ulema Husein-ef. Kavazović hrabro progovara o ovoj problematici.


“Braćo i sestre, dođe do krize u jednom narodu, do materijalne dođe i do duhovne i do političke… mi trenutno živimo političku krizu našeg naroda. Nažalost, naše vođe ne komuniciraju međusobom, ne između stranaka samo nego ni u unutar jedne stranke. Ne govore uopće međusobom. Ili ćemo ih ispraviti i dovesti na pravi put – ili ih neće biti”, kazao je Kavazović prije sedam mjeseci na svečanom otvorenju novoizgrađene džamije u Sapni, gdje se obratio hiljadama prisutnih vjernika.

Posebno je naglasio da se neće dozvoliti prodavanje miraza koje su ostavili šehidi i gazije i Alija Izetbegović.


“Ne može se miraz prodavati tek tako, oni su ovo sve dobili u miraz od šehida, gazija i rahmetli Alije Izetbegovića. Morat će znati da taj miraz ne mogu prodati dušmanima. Nećemo im mi dozvoliti! Naša ulema i vi. Nećemo im to dozvoliti. Moraće se doći u pamet. Moraće se doći u pamet i položiti račun ovom narodu.

 

“Zato, danas ovdje iz Sapne odakle se krv lila svaki dan, a bio sam ovdje s ovim borcima po rovovima zna to naša ulema a znaju i borci ovdje, borili smo se viteški, ne kukavički… Viteški smo se borili za svaki pedalj ove zemlje, za naše pravo da budemo Bošnjaci i muslimani”, kazao je Kavazović.


Osvrnuo se i na strane faktore koji vrše ogroman uticaj na funkcioniranje države Bosne i Hercegovine.


I ko god misli da će ovaj narod slušati bilo koga izuzev svoje srce unutarnje, nikakve bjelosvjetske mangupe koji dođu u ovu zemlju ovdje i drže nam dersove neka znaju ovaj narod je preko svojih leđa preturio mnogo toga, preturit će i to.

Kavazović je na kraju naglsio da je jedini put borba za dostojanstvo naroda, sloga i jedinstvo.


“Braćo i sestre, ostaje samo jedan jedini put ispred nas, to je borba za dostojanstvo ovoga naroda i međusobna sloga i jedinstvo. Vidite kad se Bošnjaci slože i kad iza sebe imaju čestito vođstvo poput ove džamije ovdje, a iz nje trebamo naučiti šta je jedinstvo našeg naroda, šta je čestitost u našem narodu.Kada se složimo oko toga šta nam je cilj, nikada niko od nas nije ostao po strani. To može posvjedočiti hadžija Hamzić. Ako budemo gradili ovu našu zemlju pošteno, ako budemo gradili je hrabro i ponosno kao što smo gradili ovu džamiju ovoj zemlji više niko nikad neće moći nauditi “, kazao je Kavazović.