Reis Kavazović o zadržavanju Novalića: Ne vršiti pritisak na pravosuđe

Kavazovic
Ne smije se vršiti bilo kakav pritisak na pravosuđe i da je neophodno istražiti sve okolnosti oko bilo kakvih sumnjivih navoda, izjavio je danas reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović odgovarajući na novinarski upit za komentar o zadržavanju premijera Federacije Fadila Novalića u prostorijama SIPA-e.

Kako prenosi Muslimanska informativna novinska agencija, naglasio je da se, istovremeno, ne smije dozvoliti da se političke borbe vode preko pravosuđa i da se građani Federacije BiH u ovim presudnim trenucima ostavljaju bez vođstva koje ima bitan posao da završi, kako bi se entitet, ali i država sačuvala od nesagledivih posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa COVID-19.

''Dobro bi bilo osigurati da se premijer brani sa slobode i da Vlada nastavi svoj nesmetan rad. Najmanje što građanima ove države treba jeste još jedna politička kriza i blokada.

Također je bitno radi povjerenja građana uz pravosuđe da se sve sumnje u zloupotrebu položaja i druge malverzacije tokom vanrednog stanja ispitaju bez bilo kakvog selektivnog i politikom motivisanog pristupa'', rekao je Kavazović.

On je ranije izjavio da sve sporne slučajeve treba ispitati.

„Mislim da sve sporne slučajeve treba ispitati. Da, treba imati na umu da smo bili u vanrednim okolnostima, ali ne smije ostati prostora sumnji u to da je nekome pošlo za rukom da profitira na patnji ljudi. To je jedini način da se povrati povjerenje u institucije države“, poručio je Kavazović, prenosi MINA.