Reis Kavazović pisao francuskom biskupu: Ovo doživljavamo kao zajednički gubitak

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kazazović uputio je pismo solidarnosti predsjedniku Francuske biskupske konferencije Éricu de Moulins-Beaufortu povodom požara na katedrali Noter Dame.

– Sa žaljenjem smo pratili tužni događaj požara u katedrali Notre Dame u Parizu. Ova tragedija koja je zadesila Katoličku crkvu i francuski narod pogodila je i sve ljude u Evropi i svijetu. Kulturno blago i simbolika katedrale Notre Dame je naše zajedničko evropsko i ljudsko naslijeđe i zato njeno razaranje doživljavamo kao zajednički gubitak. U ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i u moje lično ime primite izraze našeg dubokog saosjećanja i iskrenog poštovanja u nadi da će Notre Dame u skoroj budućnosti ponovo zablistati u svoj svojoj raskoši, navodi se u pismu reisu-l-uleme Kavazovića, prenijela je MINA.

Podsjećamo, više od 400 vatrogasaca bilo je potrebno da se ukroti strašni požar koji je uništio krovnu konstrukciju i srušio toranj gotičke katedrale Notre-Dame. Gašenje je sveukupno trajalo 14 sati otkako je uočen požar, a francuski istražitelji vjeruju da je izazvan slučajno.