Reis Kavazović: Teret odgovornosti za genocid u Srebrenici je i na onima u čije ime je počinjen

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović održao danas hutbu u Carevoj džamiji u Sarajevu, koja je posvećena godišnjici genocidau Srebrenici.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović održao danas hutbu u Carevoj džamiji u Sarajevu, koja je posvećena godišnjici genocidau Srebrenici.

Poručio je da će se 11. jula povodom 23. godišnjice genocida nad muslimanima Bošnjacima, klanjati dženazu-namaz šehidima. 

Nekoliko dana kasnije klanjat će se dženaza šehidima Prijedora i drugih mjesta u dolini rijeke Sane.

"U sjećanju koje traje, odvojili smo u svakoj godini poslije Agresije posebno bremenit datum, 11. juli, kada se svi sjećamo šehida genocida u Srebrenici i Podrinju, i svih nevino ubijenih ljudi. Činimo to iz dužnosti i s poštovanjem prema plemenitim šehidima i iz dubokog saosjećanja s njihovim porodicama. Pozivamo vas da u srijedu, 11. jula, ispunimo našu veliku obavezu i klanjamo dženazu-namaz našoj braći i sestrama na šehitlucima genocida nad Bošnjacima muslimanima u Potočarima. Za sve nas, a posebno za porodice koje će u mezare spustiti svoje najmilije, to je bolan trenutak i težak dan", kazao je reis Kavazović.

Napomenuo je da je ovo za sve ljude dan velike pouke i opomene. 

"I, doista, neizrecivo je važno da cijeli ljudski rod uči i primi nauk iz Srebrenice o tome kakvo zlodjelo je spreman počiniti čovjek našeg vremena. Ipak, posebno je važno da pouku i opomenu prime oni u čije ime je izvršen zločin genocida u Srebrenici. Razmjere krivične odgovornosti pojedinaca i institucija koje su počinile genocid u ovoj zemlji su dijelom poznate i presuđene pred međunarodnim sudovima Ujedinjenih nacija. Taj proces se ne smije zaključiti dok sve sudionike ovog najvećeg zločina ne stigne pravda. Međutim, povijesni teret moralne odgovornosti se proteže i na sve one u čije ime je počinjen zločin Genocida u Srebrenici", napomenuo je reis Kavazvić.

Napomenuo je da na velikom ispitu moralne odgovornosti nije moguće proći ako se s njihove strane ne očituje priznanje i osuda genocida koji su institucije i pojedinci svojim planom i svojom rukom izvršili u Srebrenici, a koji je dokazan i presuđen na najvišim pravnim instancama međunarodne zajednice.

"Stoga bi takvo priznanje, osuda i kajanje, bar djelimično ublažili bol u porodicama stradalih u genocidu, a tako bi se moglo i značajno doprinijeti jačanju istine i pravde, kao i popravljanju odnosa među ljudima i narodima u Bosni i Hercegovini i regiji", naglasio je reisu-l-ulema IZ u BiH.