Reis Kavazović u Bijeloj kući i State Departmentu

Home

Reis Kavazović u Bijeloj kući i State Departmentu


U okviru posjete Sjedinjenim Američkim Državama i bošnjačkoj zajednici u ovoj zemlji, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović, posjetio je Washington, gdje se susreo s visokim zvaničnicima u američkoj administraciji, među kojima su i zvaničnici Bijele kuće i State Departmenta, javlja MINA.

Uloga vjerskih zajednica

Reisu-l-ulema Kavazović je, 28. marta, posjetio State Department, gdje je održao niz sastanaka.

Najprije se sastao s direktorom Ureda za poslove s Južnom i Centralnom Evropom u Birou za evropske i evroazijske poslove State Departmenta Matthew A. "Matt" Palmerom.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i informacije o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH, kao i ulozi vjerskih zajednica u promociji dijaloga i saradnje pripadnika različitih crkava i vjerskih zajednica u BiH

Drugi sastanak reis Kavazović je održao s Irfanom Saeedom, šefom Kancelarije za suzbijanje nasilnog ekstremizma u Birou za sprečavanje terorizma.

Izražena je obostrana zabrinutost pojavama nasilnog ekstremizma u svijetu, a domaćin susreta je izrazio zadovoljstvo onime što Islamska zajednica i reisu-l-ulema čine u sprečavanju pojave i širenja nasilnog ekstremizma.

Delegacija Rijaseta IZ u BiH sastala se i s Bruce Whartonom, vršiocem dužnosti podsekretara za javne poslove i javnu diplomatiju.

Gospodin Wharton je kazao da je informiran o tome šta reisu-l-ulema radi u promoviranju mira i pozitivnih vrijednosti među svim građanima BiH, te da ga o tome redovno obavještava Njena Ekselencija gospođa Maureen Cormack, američka ambasadorica u Sarajevu.

Izrazio je želju da se određeni programi, koji se realiziraju u BiH zajedno s američkom ambasadom, nastave i u narednom periodu.

Reisu-l-ulema se sastao i s Elisom Mellinger, šeficom Kancelarije za međunarodne vjerske slobode u Birou za demokratiju, ljudska prava i rad. Razgovaralo se o stanju vjerskih sloboda u BiH te o načinima njihovog unapređenja.

Sa Amy Lillis, specijalnom predstavnicom Kancelarije državnog sekretara za vjerske i globalne poslove reis Kavazović je razgovarao o situaciji u BiH i mogućnostima saradnje ove kancelarije sa Islamskom zajednicom u BiH.

Prijateljska atmosfera

U Bijeloj kući, u Vijeću za nacionalnu sigurnost, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH se sastao sa gospodinom Markom Tervakoskim, direktorom za Balkan i Kavkaz.

Tokom svih sastanaka, i u State Departmentu, kao i u Bijeloj kući, mogla se osjetiti prijateljska atmosfera te naklonost Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini i njenim narodima.

Reisu-l-ulema je od svojih sagovornika zatražio da zadrže pažnju na Bosni i Hercegovini i osnaže svoje prisustvo u našoj zemlji kroz povećanje investicija i druge oblike saradnje, te da posebnu pažnju posvete Srebrenici koja je „naša bolna rana“.

Svi sagovornici su izrazili spremnost da rade na tome da se u BiH vidi odlučnost Sjedinjenih Američkih Država po pitanju svih zahtjeva koje je izložio Reisu-l-ulema što uključuje i pitanje Srebrenice.

U delegaciji Islamske zajednice u BiH koju je predvodio reisu-l-ulema Kavazović bili su još i Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu i Sabahudin ef. Ćeman, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi.

Svo vrijeme boravka u Washingtonu, delegacija je uživala u nesebičnoj pomoći Ambasade BiH koju je posjetila između sastanaka u State Departmentu.

Ambasador Haris Hrle, kao i Emin Čohodarević, savjetnik u Ambasadi, su cijelo vrijeme bili uz delegaciju.

(Izvor: MINA)

 
Objavio: Wed, 29/03/2017 - 09:18

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top