Reisu-l-ulema Kavazović posjetio ruševine Sultan Sulejmanove džamije: Ne trebamo dozvoliti da se dijelimo

Teravih-namaz u džamiji Esme sultanije, u jedinoj velikoj džamiji u ovom dijelu svijeta, koja je ime dobila po ženi, predvodio je reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović.

Teravih-namaz u džamiji Esme sultanije, u jedinoj velikoj džamiji u ovom dijelu svijeta, koja je ime dobila po ženi, predvodio je reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović.

Zbog prisustva mnoštva vjernika, veliki broj njih je namaz klanjao u haremu džamije. 

Prije samog obraćanja Kavazovića upriličen je program učenja ilahija i časnog Kur'ana u izvedbi Sabahudina ef. Makića i Zajima Duranovića.

- Živjeti u džematu znači živjeti u radosti onih koji razumiju značenje same te riječi. Živjeti u džematu znači biti sa svojima bratom i sestrom, s desna i lijeva te s njima sve dijeliti sve ono što u našim životima susrećemo. Prije svega, to je radost i tegoba, a ovaj ovodunjalučki svijet je tako ispunjen. Svako od nas mora iskusiti kroz život jedno od ovo dvoje - kazao je Kavazović.

Bez izgradnje društvene zajednice nema ni ličnog zadovoljstva. 

- Nema sreće pojedinca ako on ne gradi svoju zajednicu. Kako bismo mogli definirati dobro, a ono je kada ga učinite da razveselite ljude oko sebe, a i samog sebe. Pogotovo da učinite sretne svoje majke, očeve, sestre, braću i ostalu rodbinu i prijatelje. Ako uvidite da su oni zadovoljni vašim postupcima znaj da ste učinili dobro djelo i da će vas dragi Allah dž. š. nagraditi zbog toga - ističe on.

Kavazović se posebno osvrnuo na odlazak mladih u druge zemlje, jer nije sreća u životu da tuđe društvo izgrađuješ, a svoje zapostavljaš.

- Ovo je naša zemlja, ona je naša majka. Mi druge nemamo niti će nas druga primiti. Pomjerite se nekoliko kilometara i to odmah nije vaša granica, nije to vaš dom. Svi moramo biti spremni da ustanemo kad se spomene ime naše države, nije to bitno hoćemo li to ili ne želimo, to je nešto što moramo. Ne smijemo dozvoliti da izgubimo tlo pod nogama. Nema mjesta gdje ne možemo nešto sagraditi. Bez obzira gdje da sagradimo opet ćemo biti podstanari u tuđim zemljama koje ćemo izgrađivati, a svoju ćemo zapostaviti - rekao je reis-ul-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović.

Džamije su Božije kuće u kojima Bošnjaci trebaju da se sastaju i da budu kao jedno.

- U Jajcu je puno toga dobrog učinjeno u proteklom periodu. I ne možete se komparirati s drugim mjestima. U Čajniču imamo dvije džamije, a ni jednog Bošnjaka nemamo. Bez obzira na tu činjenicu, mi moramo izgraditi džamije i reći da smo mi tu, u nadi se da će se neko vratiti. Ne trebamo dozvoliti da se dijelimo jer politike će uvijek imati neku svoju priču i prirodno je da imaju, ali džamije su naša mjesta sastanka i druženja. U njima moramo dati zavjet da ćemo biti ko jedan, da ćemo je čuvati zemlju i da se nećemo prepasti vlastite odgovornosti - zaključio je Kavazović u svom obraćanju pred velikim brojem vjernika u Jajcu.

On je s delegacijom posjetio ruševine Sultan Sulejmanove džamije (Fethije) u gradskom jezgru Jajca.

U prostorijama MIZ Jajce, goste su s društvenim i vjerskim životom Bošnjaka u Jajcu upoznali Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam, te načelnik Edin Hozan, dr. Nisvet Hrnjić, član Sabora IZ, Amer Mrako, ministar u Vladi SBK i brojni drugi predstavnici društvenog života grada.  

Poslije teravih-namaza, u organizaciji Asocijacije žena MIZ Jajce Esma sultanija, upriličeno je druženje uz kafu u haremu džamije.