Rekordan broj novinara u zatvoru zbog obavljanja svog posla

Rekordan broj novinara u svijetu nalazi se iza rešetaka zbog obavljanja svog posla, uključujući i dva Reutersova novinara čije je zatvaranje u Mijanmaru izazvalo reakciju međunarodne zajednice, prema izvještaju objavljenom u srijedu.

Zaključno s 1. decembrom, u svijetu je bio uhapšen 251 novinar, napominje se u godišnjem izvještaju Odbora za zaštitu novinara (CPJ). 

Treću godinu zaredom više od polovine njih je u Turskoj, Kini i Egiptu, gdje vlasti optužuju novinare za protuvladine aktivnosti.

Turska drži neslavno prvo mjesto, sa 68 novinara iza rešetaka. 

- Vidimo to sada kao trend - naglasila je autorica izvještaja Elana Bajser (Beiser) te dodala kako je to sad "nova normalnost".

Zanimljivo je i da su čak 87 posto zatvorenih novinara muškarci. 

28 novinara zatvoreno zbog "lažnih vijesti" 

Čak 70 posto zatvorenih novinara optuženo je za djela protiv države, 11 posto optuženo je za ''lažne vijesti", 13 posto optuženo je iz odmazde, a 18 posto je zatvoreno bez odmazde.  

Broj novinara zatvorenih pod optužbom za "lažne vijesti" popeo se tako na 28 od 21, koliko ih je bilo prošle godine te njih devet iz 2016., navodi Odbor čije je sjedište u SAD i neprofitna je organizacija koja promovira slobodu medija.

Izvještaj je kritiziralo američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) zbog korištenja izraza "lažne vijesti" za negativno izvještavanje o njemu, fraze koju, također, koriste drugi čelnici koji kritiziraju novinare, poput onih na Filipinima i u Turskoj.

Izvještaj je objavljen iste sedmice kada je časopis ''Time'' proglasio nekoliko novinara kao "osobu godine".

Ta grupa novinara uključivala je i Reutersove novinare Va Lonea i Kjav Soe-oa, koji su zatvoreni prije godinu u Mjanmaru, te saudijskog novinara Džemala kašogija (Jamal Khashoggi), koji je bio ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu prije dva mjeseca.