Remembering Srebrenica pisali Cameronu: Britanija treba podržati UN rezoluciju

ć

Britansko humanitarno udruženje Remembering Srebrenica UK (Sjećanje na Srebrenicu) snažno je podržalo predloženu rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda kojom se 11. jul proglašava "Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".


Tom prilikom, predsjedavajući Remembering Srebrenica UK dr. Waqar Azmi rekao je da je urgirao kod britanskog ministra vanjskih poslova, Davida Camerona, da njihova vlada podrži ovu rezoluciju.

“Danas sam pisao ministru vanjskih poslova lordu Davidu Cameronu pozivajući vladu Ujedinjenog Kraljevstva da podrži predloženu rezoluciju UN-a i pojača tempo diplomatskog utjecaja kako bi druge zemlje širom svijeta također glasale za rezoluciju kada se nađe pred 193 države članice Generalne skupštine UN-a 2. maja.

Čovječanstvo je proživjelo najmračnija vremena, ali malo je događaja obilježilo našu kolektivnu svijest više od genocida u Srebrenici koji je prema UN-u bio ‘najgori zločin u Europi od Drugog svjetskog rata'”, napisao je Azmi.

Istakao je kako je njegovo udruženje ponosno što je uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva u Westminsteru i vlada u Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj, Ujedinjeno Kraljevstvo postalo jedina zemlja pored Bosne i Hercegovine koja obilježava genocid u Srebrenici širom kraljevstva, i svake godine organizira 1.000 memorijalnih događaja i aktivnosti u školama, gradskim vijećnicama i bogomoljama širom Britanije, što obilježavanje čini komemoracijom sa najvećim brojem aktivnosti u svijetu.

“Također smo ponosni što je Velika Britanija bila prva zemlja koja je 2015. godine izradila Rezoluciju Ujedinjenih naroda o Srebrenici, na koju je Rusija, na žalost, uložila veto. Međutim, negiranje genocida, veličanje počinitelja, promicanje mržnje prema Bošnjacima i stalne prijetnje miru, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine čine podršku ovoj rezoluciji ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu, već i UN-u obaveznom,” naglasio je Azmi.

Zaključio je kako međunarodni dan neće samo odati počast žrtvama i preživjelima, već će pomoći u izgradnji nove nade za dijalog i pomirenje, kao i pružiti priliku da se zajednice okupe kako bi odbacile mržnju i stvorile jače, sigurnije i kohezivnije zajednice.