Reorganizacija britanske vlade: Ministar Sajid Javid podnio ostavku

sajid javid
Ministar Sajid Javid nije pristao na Johnsonov uvjet da smijeni svoje savjetnike (foto Twitter @SajidJavid)

Britanski ministar finansija Sajid Javid u četvrtak je podnio ostavku.

Javid je povukao potez na samom početku prvog značajnijeg restruktuiranja vlade otkako je zemlja napustila EU.

Navodi se da je bivši ministar podnio ostavku iako mu je premijer Johnson ponudio poziciju kancelara trezora, ali s jednim (teškim) uvjetom – da zamijeni sve svoje specijalne savjetnike, što je Javid odbio da učini.

Na njegovo mjesto će doći Rishi Sunak (39), najmlađi na toj poziciji u historiji Britanije, sa tek četiri godine iskustva u parlamentu.

Pozicije će zadržati ministar vanjskih poslova Dominic Raab, zamjenik premijera Michael Gove, sekretar za unutarnje poslove Priti Patel i ministar pravde Robert Buckland.

Kako smo ranije izvijestili, smijenjen je Julian Smith, ministar za Sjevernu Irsku, na opće čuđenje većine obzirom na njegove uspjehe u pregovorima za ponovno uspostavljanje vlade Sjeverne Irske nakon godina političkog zastoja. Simon Coveney, ministar vanjskih poslova Irske javno je komentirao Smithovu 'efikasnost' i poručio mu da bez njegovog vođstva 'Sjeverna Irska danas ne bi imala vladu'.

Smithova ostavka objašnjava se njegovim neslaganjem sa premijerom Johnsonom u pogledu ključnih pitanja kao što je Brexit, ali je sam Smith nakon ostavke benevolentno zahvalio Johnsonu za priliku da služi u vladi, te je izjavio da je 'služiti narodu Sjeverne Irske bila najveća privilegija'.

Reakcije na smjenu Juliana Smitha su brojne; jedan od članova parlamenta iz Sjeverne Irske poručio je putem Twittera: 'Smjena najuspješnijeg državnog sekretara u posljednjoj deceniji samo pokazuje Johnsonovu opasnu indiferentnost prema nama'.

Irski premijer Leo Varadkar nazvao je Smitha 'jednim od najboljih britanskih političara'.

Otpušten je i glavni tužilac Geoffrey Cox koji je objasnio da se vraća na 'klupu' odakle će podržavati premijera, piše Euronews.

Smijenjeni su i sekretar za biznis Andrea Leadsom, ministar za univerzitete i nauku Chris Skidmore, ministar transporta Nusrat Ghani, kao i sekretar za okoliš Theresa Villiers koja se javno požalila da 'što ministar da, on i uzme' jer joj je oduzeta pozicija koja joj je dodijeljena prije tek 6 mjeseci.

Međutim, ne znače sve smjene odlazak iz vlade; neki ministri će se zadržati - samo u drugoj ulozi, pišu britanski mediji.