Repetirao je pištolj i čuvara uzeo za taoca

vjedočenjem zatvorskih policajaca Armina Delalića i Irhada Keče nastavljeno je suđenje Amelu Sejfoviću za bijeg iz Kazneno-popravnog zavoda „Miljacka“ u Sarajevu i njegovim pomagačima.  

Delalić je ispričao da je 3. septembra prošle godine kada je Sejfović pobjegao iz zatvora radio u prizemlju KPZ-a i da je bila nedjelja tako da nije imao mnogo posla. Javio mu se kolega Nikola Simić rekavši da ide u šetnju sa pritvorenicima te da osigura prolaz.

Pitanje optuženog

- Simić je iz sobe broj jedan izašao na šetnju sa petero pritvorenika, među kojima je bio i Sejfović. Sejfović je zadnji išao, a ispred njega su bila ostala četvorica. Oni su se pozdravili sa mnom i nastavili hodati, a Sejfović se zaustavio, pružio mi ruku i čestitao Bajram. Dok smo se pozdravljali, Simić je pošao za ostalim pritvorenicima, a Sejfović ga je nešto pitao - kazao je Delalić.

Svjedok je rekao kako nije čuo pitanje, ali se sjetio da je Simić odgovorio riječima „da ne može zbog pritvorenika i da požuri“.

- Krenuo sam i ja s njima. Sejfović je onda izvadio crni pištolj iza pojasa i repetirao ga. Držao ga je u desnoj ruci, a drugom rukom je uhvatio Simića za kragnu. Rekao mi je da ostavim stanicu, kako ne bi mogao pozvati pomoć. Naredio mi je da otvorim kapiju broj dva. Pištolj koji je držao bio je uperen u moje noge. Imao sam ključeve kod sebe, ali nisam htio otvoriti, već sam krenuo prema kapiji broj jedan. Shvatio sam da samo odatle mogu doći do pomoći, tako da sam otrčao prema toj kapiji. Sejfović je sa Simićem otišao prema kapiji dva - prisjetio se Delalić.

Pozvao pomoć

Rekao je još da je bio u šoku i da ga je bilo strah. Kada je došao do kapije jedan, tražio je od kolegice da je otvori kako bi pozvao pomoć.

- Otišao sam do stanice i pozvao dežurnog. Rekao sam mu da Sejfović ima pištolj, da je Simića uzeo za taoca i da je otišao do kapije dva. Kad smo došli tamo, vidjeli smo Simića i otvorenu kapiju - ispričao je Delalić.

Zatvorski policajac Irhad Kečo govorio je o tome kako su raspoređene prostorije u KPZ-u „Miljacka“, rasporedu poslova, zatvorskim pravilima i dužnostima, a onog dana kada je Sejfović pobjegao bio je na godišnjem odmoru.

Isti tretman

Odgovarajući na pitanja Sejfovićevog advokata Muhidina Kape, Armin Delalić je rekao da optuženi u pritvoru nije uživao posebne pogodnosti, već da je imao tretman kao ostali pritvorenici. Također je kazao da Sejfović prema njemu nikad nije bio nasilan. Ponovio je da je Sejfović repetirao pištolj, da je Simića držao za kragnu, ali da ga nije udarao.

- Pištolj je držao uperen prema mojim nogama. Nije upotrijebio nikakvu silu, niti me povrijedio - kazao je Delalić.