Republika Turska će još snažnije podržavati Oružane snage BiH

x
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez se u okviru zvanične posjete Republici Turskoj i prisustva 16. međunarodnom sajmu vojne industrije "IDEF 2023" danas sastao sa turskim ministrom odbrane Yasarom Gülerom kojeg je upoznao o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i informirao ga o stanju i aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

 

Na ovom izuzetno konstruktivnom i otvorenom sastanku konstatovana je izuzetno dobra saradnja između Turske i Bosne i Hercegovine, dogovoreno niz konkretnih projekata i modaliteta pomoći od Republike Turske Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

- Dogovoreni oblici pomoći, podrške i saradnje odnose se na oblast školovanja naših kadeta i pripadnika OSBiH na vojnim učilištima u Republici Turskoj, sa posebnim naglaskom na obuku pilota helikoptera i instruktora letenja za potrebe OSBiH, kao i drugi vidovi podrške i pomoći. Konkretna operacionalizacija dogovorenih oblika pomoći otpočet će već u narednom mjesecu gdje će se ekpertski timovi iz sastava OSBiH i OS Republike Turske sastati i odrediti dinamiku i daljnje korake - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Dodali su da će pomoć i podrška koju OS Republike Turske pružaju našim Oružanim snagama osigurati brojne benefite, posebno oklopno-mehanizovanim i zrakoplovnim jedinicama OS BiH.

- Republika Turska je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i to će biti i u budućnosti, za što smo dobili čvrste garancije kolege ministra Gülera, a Ministarstvo odbrane Turske će nastaviti da pruža podršku našoj zemlji, našim Oružanim snagama i našem euroatlanskom putu, na čemu smo im neizmjerno zahvalni - kazao je Helez.

Na sastanku je ministar Helez upoznao turskog ministra odbrane i o paketu podrške NATO-a za jačanje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta naše zemlje i kazao da su sredstva iz ovog paketa počela da se implementiraju za usaglašene i odobrene projekte za MO i OSBiH.

Ministar Güler je kazao da će Republika Turska kao članica NATO-a razmotriti najefikasniji način učešća u realizaciji paketa pomoći za izgradnju kapaciteta 'DCBI' za Oružane snage BiH, usaglašenog na NATO samitu u Madridu prošle godine, a čija vrijednost iznosi oko 50 miliona eura.

Na kraju je ministar Helez uputio zvaničan poziv ministru Güleru da posjeti Bosnu i Hercegovinu, na što je domaćin uzvratio pozivom ministu Helezu, te ga pozvao da u svojstvu posebnog gosta prisustvuje jednoj od najvećih vježbi Oružanih snaga Republike Turske "EFES 2024" koja se održava naredne godine.