Republikanci: Prioritet mora biti administrativno-teritorijalni preustroj FBiH i to na temeljnim načelima Vašingtonskog sporazuma

sadg
Tražiti kompromis kada se po nama gazi, po nama je podređivanje okolnostima u kojima se Federacija BiH želi učiniti bošnjačkim entitetom, kaže Raguž

U Hrvatskoj republikanskoj stranci (HRS) ne očekuju bilo kakav vid dogovora u vezi nastavka pregovora oko izmjena Izbornog zakona BiH, osim u slučaju da se međunarodna zajednica snažnije uključi i to više s batinom, nego mrkvom.

To je danas novinarima na pres-konferenciji u Mostaru kazao predsjednik ove stranke Slaven Raguž, istakavši da je prije bilo kakvih izmjena Izbornog zakona neophodno pokrenuti razgovore o ustavnim reformama i administrativnom preustroju BiH. 

HRS će, poručio je, na tome insistirati i, stoga, predstavili su svojih pet načela s ciljem zaštite konstitutivnosti hrvatskog naroda, kao svojevrsne agende za period 2022.-2026.godina.

BiH je jedan ogroman birokratski aparat

Raguž je naglasio da prioriret hrvatske politike mora biti administrativno-teritorijalni preustroj FBiH i to na temeljnim načelima Vašingtonskog sporazuma koji će konstitutivne narode i sve građane dovesti u jednakopravan položaj.

- Da bi se do toga došlo, neophodno je poništiti sva silna nametanja koja je međunarodna zajendica uradila u BiH i čiju cijenu plaća hrvatski narod kao najmalobrojniji narod. Tek onda možemo razgovarati o kompromisu, a tražiti kompromis kada smo na podu, kada se po nama gazi, po nama je podređivanje okolnostima u kojima se Federacija BiH želi učiniti bošnjačkim entitetom - rekao je Raguž.

Naveo je da je HRS još 2014. godine objavio svoj prijedlog na temeljima ekonomsko-birokratskih parametara, koji je od ambasada u BiH i Stejt Departmenta ocijenjen kao najbolji.

- BiH je jedan ogroman birokratski aparat koji će eutanizirati sam sebe. S našim prijedlogom, ušteda na razini godine samo u Federaciji je pola milijarde KM.

Izdajnički smatraju stranke koji gaze hrvatski legitimitet

Neki dan sam analizirao vrijednost svh koruptivnih afera u 2021.godini, to je 300 miliona maraka, od „Srebrne maline“, Asima Sarajlića, Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića država je oštećena stotine miliona maraka, što se zna, a šta je sa onim što se ne zna - rekao je Raguž.

U načelima HRS-a stoji i to da stranke koje koalicijski i interesno sarađuju sa onima koji gaze hrvatski legitimitet smatraju izdajničkim.

- Pozivamo sve stranke s hrvatskim predznakom koje su u koaliciji sa onima koji gaze hrvatski legitimitet da istu napuste kako bi pokazali lojalnost politici koja istinski štiti interese hrvtskog naroda - stoji u načelima.

Ta načela su, rekli su, htjeli predstaviti na vanrednom zasjedanju HNS-a, a kao razlog zbog čega se nisu odazvali na poziv, iako su ranije istupili iz ove krovne organizaicje, jeste taj što im je dojavljeno „da će se čak i fizički izbacivati oni koji ne budu poštovali disciplinu“.

Također, dopredsjednik HRS-a, Slaven Bevanda ukazao je na to kako je proteklo zasjedanje HNS-a, odnosno zatvaranje za javnost bilo u suprotnosti sa Statutom i Poslovnikom HNS-a.

- To je mogao učiniti samo Sabor. Niko nije imao pravo prejudicirati takvu odluku. S tom odlukom se nismo složili jer, ako je ovo povijesni momenat za hrvatski narod, i za njegov položaj, onda je hrvatski narod trebao čuti sve govore i poruke - kazao je Bevanda.