ICMP: Revizionizam nije prihvatljiv, genocid u Srebrenici utvrđena činjenica

U avgustu 2018. godine Narodna skupština Republike Srpske (RS) poništila je “Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine” koji je sačinjen za Vladu RS-a 2004. godine. Aktuelna Vlada RS-a najavila je osnivanje dvaju novih komisija koje će istražiti događaje u i oko Srebrenice i u Sarajevu za vrijeme sukoba u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je duže od dvije decenije na čelu nastojanja da se pronađu osobe nestale tokom sukoba i poštuju prava porodica nestalih na istinu, pravdu i reparacije bez obzira na nacionalnu i religijsku pripadnost ili etničko porijeklo. Činjenice iznesene u Izvještaju Vlade RS-a prije 15 godina potvrdili su međunarodni i domaći sudovi, a potkrijepljene su sistematičnim forenzičkim radom koji provodi ICMP, saopćili su iz ove institucije, prenosi N1.

"Više od 8.000 osoba prijavljene su nestalima prilikom pada zaštićenih zona UN-a Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine. Od tog broja, 6.979 osoba je identifikovano na temelju analize DNK, a svega 84 osobe su identifikovane prije nego što je ICMP 2001. godine počeo primjenjivati postupak identifikacije na osnovu analize DNK. Utvrđivanje identiteta se zasniva na pouzdanosti od minimalno 99,95 procenata. Dakle, identitet velike većine osoba nestalih u Srebrenici i Žepi je naučno i definitivno potvrđen",poručuju iz Međunarodne komisije za nestale osobe.

ICMP-ovi naučni podaci u vezi s osobama nestalim prilikom pada Srebrenice uvedeni su u dokaze u sudskim postupcima pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i pred sudovima u Bosni i Hercegovini.

"Ti dokazi su podrobno razmotreni nebrojeno puta. U predmetu 'Tužilac protiv Radovana Karadžića', nasumično odabrana, reprezentativna grupa od preko 1.000 članova porodica osoba koje su prijavljene nestalima iz Srebrenice i Žepe dostavila je optuženom svoje genetičke podatke, kao i podatke svojih nestalih srodnika, kako bi omogućili njegovim pravnim i naučnim ekspertima provjeru dokaza na temelju analize DNK o tome da li se njihovi srodnici nalaze među osobama nestalim u padu Srebrenice. Dokazi su dosljedno potvrđeni u sudskom postupku", navodi se u saopćenju.

U Bosni i Hercegovini je do danas pronađeno i identifikovano oko 75 procenata osoba nestalih u sukobima tokom 1990.-ih. Jedna od najvećih prepreka u procesu pronalaženja i identifikacije preostalih 7.000 osoba nestalih u sukobima u BiH je nedostatak informacija o mogućim lokacijama masovnih i skrivenih grobnica.

"ICMP u potpunosti podržava izdvajanje sredstava za aktivnosti koje bi mogle dovesti do informacija o nestalim osobama. Ovakva nastojanja ne mogu utjecati na utvrđenu historijsku činjenicu, potvrđenu pred MKSJ-em i Međunarodnim sudom pravde – da je u Srebrenici počinjen genocid", navode.

Kako navode, ICMP sarađuje sa svim državama na području bivše Jugoslavije kako bi podržao njihova nastojanja da pronađu i identifikuju osobe nestale u sukobima tokom 1990.-ih. Više od 70 procenata od 40.000 nestalih osoba, pripadnika svih nacionalnih, etničkih i religijskih grupa pronađeno je uz ICMP-ovu pomoć.

"ICMP je sarađivao i sa svim vladama, kako bi se osiguralo uspostavljanje mehanizma za zaštitu prava svih porodica nestalih osoba, bez obzira na okolnosti njihovog nestanka. Vlade i politički organi moraju nastaviti zajedno raditi kako bi se riješili preostali slučajevi nestalih osoba i kako bi se porodicama i javnosti omogućile pouzdane i tačne informacije".