Rezultat Schmidtove odluke: O izgledu buduće vlasti u FBiH odlučit će lutrija u Livnu

,
Danas je završen prvi krug izbora delegata (Srba, Hrvata, Bošnjaka i Ostalih) u kantonalnim skupštinama za Dom naroda Federacije BiH u okviru kojeg je trenutno najinteresantnije stanje u bošnjačkom klubu u kojem SDA sa DF-om ima prednosti pred strankama Osmorke i o izgledu buduće vlasti, po svemu sudeći, odlučivat će žrijeb u Kantonu 10.

 

SDA (11) sa DF-om (1) trenutno ima ukupno 12 delegata u bošnjačkom klubu dok Osmorka - NiP (5), SDP (2), SBiH (1), NES (2) - ima deset delegata.

Kanton 10 imenuje jednog bošnjačkog delegata. Tokom glasanja u Skupštini ovog kantona rezultat je bio izjednačen jer su SDP-ova i SDA-ova lista imale po dva glasa, tako da će konačni rezultat odlučiti žrijeb.

U slučaju da SDA sa partnerima dobije žrijebom bošnjačkog delegata u kantonu 10 doseći će broj od 13 delegata u bošnjačkom klubu te Osmorka neće moći uopšte predložiti kandidata.

Odbije li većina (Osmorka i HDZ) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH dati podršku zajedničkoj listi gdje će se naći svi kandidati iz sva tri konstitutivna naroda to znači da trenutni predsjednik i potpredsjednici FBiH ostaju na funkciji, a samim tim Vlada FBiH bi i dalje bila u tehničkom mandatu.

Također, glasa li HDZ protiv takve liste, glasao bi i protiv svog kandidata za potpredsjednika Federacije BiH.

U slučaju da potvrde listu SDA će imati potpredsjednika FBiH i moći će blokirati potvrđivanje Vlade FBiH što će također ostaviti Vladu FBiH u tehničkom mandatu, osim ako se HDZ ne predomisli i napravi drugačiju parlamentarnu većinu.

S druge strane da delegat pripadne Osmorci oba sarajevska bloka će biti u stanju predložiti kandidata za predsjednika ili potpredsjednika FBiH iz reda Bošnjaka. U tom slučaju omjer bi bio 12 na prema 11 u korist SDA, ali bi Osmorka mogla predložiti kandidata za potpredsjednika FBiH.

O svemu bi presudnu ulogu imao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Desili se takav ishod, HDZ će biti odlučujući faktor i birati između "legitimnog predstavljanja" i sporazuma s Osmorkom.

S druge strane SDA će, sa ili bez delegata u Livnu, imati tri delegata (od pet) u bošnjačkom klubu Doma naroda BiH. Međutim, Vijeće ministara ne izglasava Dom naroda već Predstavnički dom PS BiH i moguće je zaobići ovu stranku prilikom formiranja državne vlasti. Samim tim opet će sve biti u rukama HDZ-a, držati se svojih principa ili ne.

U slučaju da Christian Schmidt nije nametnuo odluku kojom je izmijenio dijelove Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH žrijeb u Livnu ne bi imao nikakav značaj jer bi Osmorka i SDA imale trećinu u Domu naroda FBiH koja je bila dovoljna za predlaganje kandidata za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

Kao što smo ranije pisali, a što se potvrdilo u ovoj situaciju, odluka Schmidta da poveća potreban broj potrebnih glasova delegata za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH sa trećine na skoro polovinu samo je ojačala nacionalne stranke, trajno oslabila građanske, a u BiH obesmislila demokratiju.